Kalp yetersizliği tedavisi için yeni bir molekül keşfedildi!

0
307 Okunma

Dallas Üniversitesi, Güneybatı Tıp Merkezi’ndeki bir bilim adamları, kalsiyum düzensizliğinin neden olduğu kalp yetersizliği tedavisi için yeni bir molekülü keşfettiler. Üstelik bu çalışmada,  sadece yeni molekülü değil aynı zamanda dilate kardiyomiyopatisi olan fareler için başka beklenmedik faydalar da gözlemlediler!

Sağlıklı bir kalpte, organın kasları büzülür, rahatlayabilir ve böylece vücudun etrafında kan pompalayabilir. Bu süreç, kısmen, ” kalsiyum döngüsü ” adı verilen bir sürece dayanır. Bu hücre fonksiyonu, kalbin sağlıklı çalışmaları için hayati önem taşır. Kalp hücrelerinin içinde ve dışında kalsiyum dolaşımını kontrol eder. Bu işlem herhangi bir sebepten dolayı bozulursa kalp yetmezliğinin gelişmesine yol açabilir. Kalsiyum döngüsü”, normalde hücre zarları yoluyla kalsiyum iyonlarını fraksiyonlamak olan SERCA adı verilen başka bir molekülün rolüdür. Bu molekül işini düzgün yapmazsa, kalsiyum iyonlarının hareketini bozar ve kalp işlevini bozar.İşte tam bu konuyla ilgili olarak da araştırma ekibi,  yakın zamanda SERCA’ya doğrudan bağlanan ve aktivitesini artıran [DWORF] adlı bir mikro-peptidi keşfettiler.

Ayrıca dilate kardiyomiyopatili kalbin aşırı şişirildiği ve kan pompalamada etkisiz kaldığı bir durumdur. Daha yüksek DWORF seviyelerine sahip olan farelerin, modifiye edilmemiş kontrollere kıyasla, kalsiyum döngüsünde belirgin bir iyileşme gösterdiğini fark ettiler. Tersine, daha yüksek PLN ekspresyonuna sahip olan fareler şaşırtıcı bir şekilde, daha zayıf kalsiyum döngüsü gösterdi.

Bulgular doğruysa, DWORF hastalardaki SERCA ekspresyonunu önemli ölçüde artıracak yeni bir gen terapisi sağlayabilir!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz