Kara delik fotoğrafının ardındaki isim: Katie Bouman!

0
4.115 Okunma

Dünyamız için uzay hala tüm gizemiyle orada dururken, bilim insanları bu gizemi ortadan kaldıraca önemli adımlar atmaya devam ediyor. Son olarak yayınlanan kara delik fotoğrafı bunun en somut göstergelerinden biri. Bilim dünyasında devrim olarak nitelendirilen bu olayın ardında birden çok isim var. Ancak, bir isim diğerlerinin arasından sıyrılıyor. Ekibin başarısında önemli rol sahibi Katie Bouman, genç yaşına rağmen imza attığı başarısıyla şu sıralar tüm dünyanın dilinde.

Aslında kara delik fotoğrafının ardından tam 200 kişi var. Aralarında Türk bilim insanlarını temsilen Arizona Üniversitesi’nde çalışan astrofizikçi Feryal Özel de bulunuyor. Burada Bouman’a dikkat çekilme sebebi ise genç bilim insanının ekibin başında olması.

Katie Bouman bu çalışma için üç yıldır emek veriyordu. Çalışmanın sonucundaki heyecanını ise aşağıdaki fotoğrafıyla bize de hissettirdi.

MIT mezunu Bouman, 2016 yılında yaptığı TED konuşmasında bir kara deliğin fotoğrafını çekmekten bahsetmişti ve bugün olanların projeksiyonunu çizmişti.

29 yaşındaki Bouman’ın adını ilerleyen yıllarda çok daha fazla duyacağız gibi duruyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz