Kozmetik sektörü makyaj malzemelerinden cilt bakımı ürünlerine kadar çok geniş bir yelpaze. Teknoloji her geçen gün daha da gelişmekteyken tabii ki kozmetik endüstrisine etki etmesi de kaçınılmaz oldu. Bugün sizler için kozmetikte teknolojinin etkisini inceliyoruz.
Cilt bakımı yapan yastık
İlk görüşte biraz garip görünüyor olsa da aslında yatak örtüleri cildimizi en olumsuz etkileyen şeylerden biri. Özellikle yastık kılıflarımız gün içinde gözle göremediğimiz birçok mikrobu barındırdığından cildin kolayca kirlenmesine, gözeneklerin tıkanmasına ve erken yaşlanmaya sebep oluyor. Ancak teknolojinin de yardımıyla cildi kötü etkileyen bu mikropları ve kirleri içinde barındırmayan, aksine bir nevi cilt bakımı görevi gören bir yastık çıktı piyasaya. Henüz deneme sürecindeyken yapılan araştırmalar, belirli bir süre sonra bu örtüleri kullanan insanların kırışıklıklarında gözle görülür bir azalma olduğunu gösterdi. Ürünün ismi Skin Glow Curpon Copper by London Luxury. Ancak ürün şu anda her yerde stok dışı ve fiyat aralığı 124-249$.
Makyaj oturumlarını video olarak aktarabilme
Günümüz dünyasında Instagram ve YouTube’un bu konudaki yeri küçümsenemez olsa da bizim bahsedeceğimiz teknoloji biraz daha farklı. Giyilebilir bir bilgisayar olma özelliği taşıyan Google Glass sayesinde makyaj eğitmenleri ve makyaj artisleri, yaptıkları dersleri kayıt altına alıyor. Sonrasında yaptıkları uygulamaları müşterilerine e-posta aracılığı ile yolluyor. Ürünün 800$ civarı bir fiyatı var. Amazon üzerinden satın alabilmek ise mümkün.
Kozmetik kişiselleşiyor
3D yazıcıları hiç makyaj için kullanabileceğinizi düşünmüş müydünüz? Adorn isimli firma, 3D yazıcı ve portatif 3D kalem teknolojilerine kozmetik odaklı yeni bir bakış açısı getirmekte oldukça kararlı. Şarj edilebilir pille çalışan portatif makyaj yazıcısı, firmanın iddiasına göre kuru, yağlı ve karma cilt tiplerine uyum sağlayabilen 75 bin farklı cilt tonunda kapatıcı üretebilme kapasitesine sahip. Cihaz, kullanım sıklığına bağlı olarak görevini birkaç hafta boyunca şarj edilmeye ihtiyaç duymadan yerine getirebiliyor. Adorn’un kendi sayfası üzerinden 279$‘a sipariş edilebilen ürünün kartuş fiyatları ise 20$ civarında.
Cildi yormayan sanal ‘Makeover’
Sanal ‘Makeover’ dediğimiz uygulama gerçekten hayat kolaylaştıran bir uygulama. Artık hepimiz VR teknolojisine alıştık. Öyle ki etrafta VR salonları bile açılmaya başladı. VR teknolojisi kozmetik sektöründe de önemli bir yere sahip oldu. VR sayesinde artık makyajlar, hatta ojeler bile alıcıların üzerinde denenebiliyor. VR ile makyaj, henüz sadece Amerika’daki bir NYX şubesinde Samsung işbirliği ile denendi.
Bu tarz gelişmelere istinaden, çok da uzak olmayan bir gelecekte artık makyaj için insan eline bile ihtiyaç kalmayabilir. Belki de kendi makyaj malzemelerimizi ya da cilt bakım ürünlerimizi kendimizin üreteceği, makyajı ve cilt bakımını yüzümüze uygulayabilecek çeşitli robotların hayatımıza gireceği bir gelecekle karşı karşıyayız. Ama şimdilik bu sınırlı gelişmeler dahi hayatımızı kişisel bakım ve güzellik alanlarında fazlasıyla kolaylaştırmaya yetiyor.