Menstrual Kap nedir? Bakireliği Bozar mı?

0
909 Okunma

Sürdürülebilir ve çevreci yaklaşımın yeni ürünü “menstural kapların” popülerliği gün geçtikçe artıyor. Ama bunun yanında kafalardaki soru işaretleri de bir hayli fazla. Dilerseniz sağlıklı ve sürdürebilir bir regl dönemi geçirebilmeniz için bu ürüne her detayı ile yakından bakalım.

Menstrual  Kap Nedir?

Adet kabı, olarak da adlandırılan bu ürün huni şeklinde silikon, esnek bir yapıya sahiptir. Vajinaya yerleştirilen bu kadın hijyen ürününün amacı adet sıvısının kıyafetlere sızmasını önlemek, gün içerisinde rahat hareket etmektir.

Çok kullanım özelliğine sahip bu kap, ped ya da tampon gibi kullanıldıktan sonra atılmaz. İçinde kan birikince kişi kendisi kolayca çıkarıp boşaltır. Temizlemek ve tekrar kullanmak için ise kaynar suda 3-5 dakika kaynatmak yeterlidir.

Menstrual Kabı Ne Kadar Süre Kullanabilirim?

Yeniden kullanılabilir özelliği bulunan ekolojik ürünler arasında yer alıyor ve uzmanlar tavsiye ediyor. Sürekli değiştirilmesi gerekmeyen bu ürünü 6 ila 12 saatte bir değiştirmek ve bu saati geçirmemek doktorlar tarafından öneriliyor. Tabii ki belirtilen süreden önce dolarsa, o zaman çıkartıp yıkayarak yeniden vajinaya yerleştirebilirsiniz. Menstrual kabı çıkarma ve takma işlemleri süresince, ellerinizin temiz olmasına özen gösterin.  Aynı zamanda bir menstrual kabı 5 yıla kadar kullanabilirsiniz.

Menstrual Kabın Zararları Nelerdir?

Adet kabının bilinen bir zararı yoktur. Suda 5 dakika kaynatarak kullanıldığı takdirde hijyeni sağlanabilir. Yaklaşık 12 saate kadar kullanım kolaylığı sunar. Bu süre dolduğunda boşaltılmazsa kan vajinadan dışarı taşabilir.

Menstrual Kap İçeri Kaçar Mı?

Adet kabı, rahim ağzına vakumlanarak yerleştirilir. Rahim ağzını kapatan bir yapısı vardır. Rahim içine adet kabının kaçması mümkün değildir, çünkü rahim ağzındaki açıklık normalde birkaç milimetre boyuttadır.

Menstrual Kap Bekareti Bozar Mı?

Geleneksel bir korku olsa da bu kaplar, tamponda olduğu gibi kesinlikle bekareti bozmaz. Lakin size en uygun boyutu bulmanız gerekmektedir.

Mentrual Kap Nasıl Kullanılır?

  • Her Kullanım öncesi ellerinizin temiz olduğuna dikkat edin ve kabı 5 dakika kaynatın
  • Katlanabilir yapıda olan kabı rahme yerleştirmeden önce katlayın.
  • Yerleştirirken kendinizi kasmayın rahat olun.
  • Rahim ağzından katlantısı açılarak rahim ağzını vakumlaması sağlanır, eğer tam oturmadıysa tabanından çevirerek yerleşmesi sağlanır, ancak yerleştirme sırasında sapından tutmamak gerekir.
  • Dolduğu zaman tabanının tutup sıkıştırarak vakum özelliğini kaybetmesi sağlanır, boşaltıp yıkayıp tekrar aynı şekilde yerleştirilir.

Menstrual Kabın Yararları Nelerdir?

  • Bütçe ve dostudur ve uzun süre kullanılabilir. Sürekli satın almayı gerektirmez.
  • Kaplar, kanı emmek yerine toplandığından, tampon kullanımı ile ilişkili nadir bir bakteriyel enfeksiyon olan toksik şok sendromu (TSS) alma riskiniz yoktur.
  • Ped ve tampona göre daha konforludur, gün içerisinde rahatsız etmez.
  • Spiral kullanıyorsanız bile menstrual kabı kullanabilirsiniz. Bazı uzmanlar menstrual kabın spirali yerinden oynatabileceğini söylüyor. Bu nedenle eğer spiral kullanıyorsanız, kap almadan önce mutlaka doktorunuza başvurun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz