Şifrelerimiz güvende mi?

0
261 Okunma

Yılın hemen hemen 365 gününü ‘bir şey günü’ olarak kutluyoruz. Bu günlerden biri de geçen 1 Şubat’ta kutlanan Dünya Şifre Günü. Tabi aslında bu kutlamaktan ziyade bir hatırlatma günü. 1 Şubat’ın Dünya Şifre Günü’nü bilenler, her yılın o gününde şifrelerini değiştiriyorlar. Peki, güvenli şifre nasıl oluşturulur? Her yıl şifre değiştirmek ne işe yarar? Mevcut şifrelerimiz güvende mi?

Aslında artık yılda bir kez şifre değiştirmek çok da işe yarayan bir uygulama değil. Yalnızca sembolik. Özellikle de ‘parola123’ gibi basit bir şifreniz varsa. Her yıl şifre değiştirmek yerine sahip olduğunuz her hesap için farklı ve güvenli şifreler belirlemeye özen göstermelisiniz. Bu da karmaşık ve zor şifreler bulmak demek. 

Şifrelerin karmaşıklaştırması gözünü korkutabilir ama artık bunlar için sayısız parola yönetim uygulaması var. Bunların hepsi farklı platformlardaki şifreleriniz ile senkronize oluyor ve her şifreyi ayrı ayrı hatırlamak zorunda kalmıyorsunuz.

Hepimiz için kolay ezberlenebilen bir şifre sahibi isek bunu hemen hemen her hesabımızda kullanmaya başlıyoruz. Bu da bir hacker’ın bir hesabı hack’ledikten sonra diğer tüm hesaplara ulaşabilmesinin yolunu açıyor. 

Eğer şifre yönetim uygulamalarına karşı önyargınız varsa, her hesap için farklı şifreler oluşturmaktan başka çareniz yok. Şifreniz uzun ve mümkün olduğu kadar rastgele olmalı. Mümkün olduğu durumlar ise iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirmelisiniz. 

Eğer şifrenizin tehlikede olup olmadığını merak ediyorsanız, kullanılan şifrenin daha önce çalınıp çalınmadığını gösteren Pwned Passwords uygulamasına bir göz atabilirsiniz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz