Sosyal medya bağımlılığı için çare denge

0
585 Okunma

İlkokul arkadaşlarımızı bulmak adına başladığımız sosyal medya maceramız günümüzde hepimizi birer sosyal medya canavarına dönüştürdü. Akıllı telefonumuzu elimize aldığımız andan itibaren hepimiz bir sosyal medya uygulamasından diğerine koşuyoruz. Sürekli bağlantılı kalmak ve hiçbir detayı kaçırmak istemiyoruz. Bir süre sonra gerçek hayatımız ile sosyal medyada kurduğumuz yaşantımız arasında dengeyi bulmakta ise zorlanıyoruz. Tüm bunların sonunda çağımızın en büyük sorunlarından biri ile karşı karşıya kalıyoruz: Sosyal medya bağımlılığı.

Sosyal medyada kurulan sanal dünya ile gerçek dünya arasındaki dengeyi doğru bulmak gerekiyor. Aksi durumda kişisel ilişkilerde sorunlar ortaya çıkıyor ya da üretkenlik yavaş yavaş azalıyor. Söz konusu dengeyi bulmak için sınırları belirlemek oldukça önemli. Sosyal medya bağımlılığı her geçen gün biraz daha tüm benliğimize sirayet ediyor.

Dijital dünyanın nimetlerinden doğru şekilde faydalanmak bize hem keyifli hem de daha konforlu bir yaşam şekli sunuyor.

Sosyal medya bağımlılığı nasıl önlenir?

Gelin dijital dünya ile gerçek dünya arasında gerekli olan dengeyi kurabilmek için dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalarına yakından bakalım. Aşağıdaki başlıkları her sosyal medya platformu için uygulayabilirsiniz.

Zaman sınırlaması yapın: Gün içinde sosyal medyaya ayıracağınız zamanı belirleyebilirsiniz. Kendinize günde iki ya da üç kez 20-30 dakikalık sürelerde sosyal medya platformlarında vakit geçirmek gibi hedefler koyabilirsiniz.

Sıra beklerken meşgul olun: Hepimiz gün içinde birçok sıraya giriyoruz. Alışverişin ardından girdiğimiz kasa kuyruğunda ya da fatura ödemek için beklediğimiz uzun sırada tüketmek ile değil üretmek ile meşgul olmaya çalışın. Örneğin, Instagram’da rasgele kaydırma yaparak zaman geçirmek yerine kendi içeriğinizi üretmek için mesai harcayın. Böylelikle kendinizi Keşfet girdabında bulmadan, içeriğinizi ürettikten hemen sonra, zihinsel olarak yorulacağınız için, Instagram’ı kapatabilirsiniz.

Etrafınızdakileri dinleyin: Özellikle yakın çevrenizde elinizden telefonunuzu bırakmanızı isteyen varsa onun sözüne mutlaka kulak verin. Sevdiğiniz insanlarla vakit geçirirken dijital dünyadan uzaklaşın.

Günün ilk ve son saatlerinde telefondan uzak kalın: Son yıllarda bu konuda uzmanlar tarafından da çokça uyarı yapılıyor. Güne başlarken daha enerjik ve zinde olmak için, günün sonunda ise uykunuzun kaçmaması için cihazların ekranlarından uzak durmak gerekiyor. Böyle yaparak, söz konusu saatleri daha verimli bir şekilde harcayabilirsiniz.

Sosyal medya bağımlılığı içine düşmeden bu keyifli dünyada vakit geçirmek mümkün ve bu tamamen sizin elinizde. Gerekli dengeyi kurmak için biraz çaba göstermeniz yeterli olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz