Akıllı ev teknolojileri mutfakları değiştiriyor

0
501 Okunma

Kalbimiz neredeyse aslında orası bizim evimizdir. Gerçek anlamdaki evimizin kalbi ise hiç kuşkusuz mutfaklarımızdır. Evde olduğumuz vakitlerde zamanımızın önemli bir kısmını mutfakta geçiririz, hatta kimi zaman misafirlerimizi bile mutfağımızda ağırlarız. Hayatımızda önemli bir yeri olan mutfaklar aynı zamanda evlerimizin en işlevsel odası olma potansiyeline sahiptir. Özellikle Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) ile birlikte bambaşka bir boyut kazanan mutfaklar her geçen yıl çok daha teknolojik, çok daha dijital ve çok daha keyifli bir hal alıyor. Peki, akıllı ev teknolojileri mutfaklarımızı nasıl değiştiriyor? Nesnelerin İnterneti mutfak bize nasıl bir zaman tasarrufu sağlıyor?

İlk olarak Nesnelerin İnterneti (IoT) nedir? Kabaca bundan bahsedelim. Birbirine bir ağ üzerinden bağlanan cihazların kendi aralarında iletişim halinde olması günümüzde Nesnelerin İnterneti olarak tanımlanıyor. IoT artık hayatımızın hemen hemen birçok alanında karşımıza çıkmaya başladı. En yaygın kullanım alanlarından biri de tabiki evlerimiz, dolaylı olarak da mutfaklarımız. Akıllı ev teknolojileri, Nesnelerin İnterneti ile sürekli olarak gelişiyor ve güçleniyor.

Mutfakta neler var?

Günümüzde birçok akıllı mutfak eşyasından bahsetmemiz mümkün. Mesela yemek tüketirken kendinizi kaybediyor ve duramıyorsanız size uyarılar gönderen bir çatala ne dersiniz? Kendisini ne kadar sıklıkla ağzınıza götürdüğünüzü hesaplayan çatalla hızlı ve bilinçsiz yemek yeme alışkanlığınızın önüne geçebilirsiniz.

Kendinize bir yemek yeme planı ya da diyet hedefi koyduğunuzda bunu tutturmakta zorlanıyorsanız, buzdolabınızla ve akıllı bilekliğiniz ile iletişim halinde olan bir blender tarifleriniz konusunda yardımcı olabilir.

Akıllı ev teknolojileri içinde mutfağımız için son kullanıcıya ulaşmış bir dizi cihazdan bahsetmek mümkün. Günümüzde içinde ne kadar yiyecek kaldığını kamera ile kontrol edebileceğiniz ve market alışverişinizde eksiklerinizi canlı canlı görmenizi sağlayan akıllı buzdolabı çözümleri bile bulunuyor.

Nesnelerin İnterneti ile birlikte evlerimize görev bilincinde olan, yemeğinizi istediğiniz zaman çok pişmiş istediğiniz zaman ise az pişmiş şekilde hazırlayabilen cihazlar konuk olmaya başladı. Geleneksel cihazlarda yaşanan aksilikleri en aza indiren akıllı ev teknolojileri sizin günlük yaşamızındaki iş yükünüzü azaltıyor ve size daha fazla boş zaman yaratıyor.

Jetsonlar çizgi filminde gördüğümüz mutfak stiline henüz tam anlamıyla yaklaşamasak da o yolda emin adımlarla ilerliyoruz. Akıllı ev teknolojileri ile birlikte hayatlarımızı yeniden keşfediyoruz. Yaşadığımız bu dijital dönüşüm yaşam içinde zevk aldığımız aktiviteleri yapmak için daha fazla zaman ayırabilmemize yardımcı oluyor.

Akıllı ev teknolojileri, insan ve makina arasında daha önce hiç olmayan bir simbiyoz yaratmaya başladı bile. Bu kadar dijitalleşme size şimdilik fazla karmaşık geliyor olabilir. Korkmayın, geleneksel buzdolaplarımız, fırınlarımız, bulaşık makinalarımız hâlâ bizimle!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz