Sosyal medyanın insanlar üzerindeki olumsuz etkileri neler?

0
87 Okunma

Sosyal medya 7’den 70’e herkes tarafından kullanılıyor. Herkesin telefonunda en az bir tane çok sık kullandığı uygulama yer alıyor. Peki sosyal medyada çokça zaman geçirmenin olumsuz yönleri neler? İşte yanıtı…

Sosyal medyanın olumsuz yönleri

Teknoloji geliştikçe tüm işlemler telefondan basit bir şekilde yapılır hale geldi. Platformlar, her geçen gün kendilerine yeni güncellemeler getiriyor. Sosyal medya doğru kullanıldığında yararları fazla iken, doğru kullanılmadığında bir çok zararı da var. Siz de bu etkileri yaşadığınızı fark ediyorsanız sosyal medya kullanımını aza indirmenin zamanı gelmiş olabilir.

  • Depresyon ve Anksiyete 

Gün içerisinde zamanın çoğunluğunu sosyal medyada geçirmek ruh halinizi olumsuz etkileyebilir. Bunun nedeni ise bir süre sonra başkalarının iyi yanlarını görüp kendinizde olumsuz yönler bularak karşılaştırma yapmanız. Bu karşılaştırmanın sonucu mutsuz hissetme ve depresyona girme şeklinde devam ediyor.

Siz de kendinizi bu şekilde hissediyorsanız takip ettiğiniz kişileri tekrar gözden geçirebilirsiniz. Kendiniz hakkında olumsuz düşünmenize sabep olan kişileri takipten çıkmak ve sayfanızda görmemek tekrar iyi hissetmenize neden olacaktır.

  • Siber zorbalık 

Sosyal medyada özellikle okul dönemindeki kişiler arasında sık bir şekilde görülenlerden biri de siber zorbalık. Arkadaşlarını hedef alan bazı kişiler sahte hesaplar ile arkadaşları ile iletişim kurup sonrasında siber zorbalık yapabiliyorlar. Bu tür durumları öncesinde fark etmek zor ancak tanımadığınız kişiler ile takip istediği veya DM yoluyla iletişim kurmamak bu tür durumlardan korunmanızı sağlayacaktır.

  • Gerçekçi olmayan beklentiler 

Çoğu sosyal medya kullanıcısı aslında gerçekte olmayan hayatına dair fotoğraf paylaşıyor. Dış görünümde harika ötesi olan yaşam tarzı bazen sosyal medyada göründüğü kadar harika olmayabiliyor. Muhteşem fotoğraf paylaşan kişiler aslında büyük bir borç sahibi olabilir veya sevgilisi ile boy boy fotoğraf atan biri gerçekte sevgilisi ile arası iyi olmayabilir. Bu nedenle kendi yaşamınızı başkalarının sosyal medyaya yüklediği paylaşımlar ile karşılaştırmamalısın.

  • Olumsuz beden imajı 

Sosyal medyada bulunan tüm popüler hesaplar en güzel kıyafetler ile pozlar veriyorlar ve zayıf olmanın harika olduğu imajını veriyorlar. Bu tür fotoğraflar görüldüğünde ise ister istemez moral bozukluğu yaşanabiliyor. Bu tür durumlarda yapmanız gereken şey ise rahatsız olduğunuz ve kendinizi kötü hissetmenize sebep olacak hesapları takipten çıkmanız olacaktır.

 

Sosyal medyanın insanlar üzerindeki bilinen olumsuz etkileri bu şekilde. Peki siz günde kaç saatinizi sosyal medyada geçiriyorsunuz? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz