Tamamen yeniden tasarlanmış Opera tarayıcısı tanıtıldı

0
273 Okunma

Opera Software, biraz önce Opera One’ı tanıttı. Opera One, gelecekte Opera’nın amiral gemisi web tarayıcısının yerini alacak olan şirket tarafından tamamen yeniden tasarlanmış bir web tarayıcısıdır. Şimdilik erken erişim sürümü olarak yayınlandı.

Opera’nın yeni bir tarayıcısı “Opera One”

Opera One, masaüstü işletim sistemleri Windows, macOS ve Linux için kullanılabilir. Tarayıcı, Opera Software’in kullanıcı için daha sezgisel olduğuna inandığı modüler bir tasarıma sahiptir. Hâlâ mevcut Opera tarayıcısının Google Chrome, Vivaldi, Microsoft Edge, Brave ve diğer birçok tarayıcıyla paylaştığı çekirdek olan Chromium’a dayanmaktadır.

Opera Software, modüler tasarımının yanı sıra, Opera One’ın çok iş parçacıklı bir birleştiriciyi destekleyen ilk büyük Chromium tabanlı tarayıcı olduğunu iddia ediyor ve şirket ayrıca Tab Adaları adını verdiği yeni bir sekme yönetimi özelliği sunuyor.

tamamen-yeniden-tasarlanmis-opera-tarayicisi-tanitildi-1

Resmi basın açıklamasına göre Opera One’ın modüler tasarımı, Opera’nın “yapay zeka tabanlı üretken bir geleceğe hazır, daha güçlü ve zengin özelliklere sahip bir tarayıcı oluşturmasına” olanak tanıyor. Opera One, temel özellikleri ön plana çıkararak “kullanıcının ihtiyaçlarına dinamik olarak uyum sağlayacak”. Opera Software, Opera One’ın kendisini mevcut bağlama göre ayarlayacağını ve şirketin kullanıcıların göz atma deneyimini iyileştireceğini umduğunu açıklıyor.

Mevcut Opera kullanıcıları, tarayıcıda bazı özelliklerin eksik olduğunu fark edebilir. Opera mühendisleri tüm özellikleri uygunluk açısından değerlendirdi ve sonuç olarak “hem tarayıcı kenar çubuğunda hem de adres çubuğunda gelecekteki yapay zeka tabanlı özellikler ve uzantılar için bol miktarda alana sahip daha temiz, düzenli bir görünüm” elde edildi. Opera’nın yakın zamanda tanıtılan AI komut istemi özellikleri, Opera One’da varsayılan olarak açıktır.

Opera One’ın tasarımına bir bakış, daha temiz görünümü onaylar. Tarayıcının başlık çubuğu yoktur, ilk çubuk sekme adaları özelliği tarafından desteklenen açık sekmeleri listeler. Bunun altında, arayüzün neredeyse tüm genişliğini kapsayan adres çubuğu bulunur. Ana Sayfa düğmesi dahil bazı simgeler ve düğmeler kaldırıldı ve bazıları farklı konumlara taşındı.

Multithreaded Compositor, Opera Software’e göre “daha hızlı ve daha sorunsuz bir kullanıcı arabirimi katmanı” sunar.

Sekme Adaları, ilk bakışta Chromium’un sekme grupları özelliğine benzeyen bir sekme yönetimi özelliğidir. Opera One, erişilebilirliği ve yönetilebilirliği iyileştirmek için Opera Software tarafından ada adı verilen aynı sekme grubunda ilgili sekmeleri açar. Tab Adaları, Opera One’ın modüler tasarımını kullanır. Renk kodları kullanırlar ve sekme çubuğu olmadan genişletilebilir veya daraltılabilirler.

Özellik Opera’da varsayılan olarak açıktır ve yeni Sekme Adalarının oluşturulması otomatiktir. Opera One kullanıcıları ayrıca Ctrl/Cmd tıklamaları ile sekmeleri seçerek ve seçime sağ tıklayarak Sekme Adalarını manuel olarak oluşturabilirler. Sekmeler ayrıca hareket ettirilebilir.

Meraklılar, Opera One’ın ilk geliştirici yapısını hemen şimdi Opera web sitesinden indirebilirler. Bunun, özellikleri tamamlanmayabilecek ve sorunları olabilecek bir beta yapı olduğu belirtilmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz