Tarihi değiştiren kadın! Bulaşık makinesinin icadı nasıl oldu?

0
4.287 Okunma
tarihi-degistiren-kadin-bulasik-makinesinin-icadi-nasil-oldu

Hayatımızı oldukça kolaylaştıran ve çok fazla kullandığımız cihazların mucitleri genel olarak erkek sanılsa da durum öyle değil. Birçok icadın mucidi kadınlar aslında büyük ilham kaynağı. Bunlardan biri de her evin olmazsa olmazı bulaşık makinesinin mucidi. Josephine Cochrane tarafından icat edilen bulaşık makinesinin ilk halinde de şu anda kullanıldığı gibi sıcak suyun basıncıyla bulaşıklar yıkanıyordu.

Amerikalı mucit Josephine Cochrane evinde sürekli partiler veren zengin bir kadındı. Bulaşıkları kendisi değil hizmetçileri yıkıyordu ama yıkarken sürekli tabakları kırılıyordu. Bu durumdan oldukça muzdarip olan tüm zengin kadınlar gibi Josephine Cochrane da yemek takımlarına çok önem veriyordu. Bunun daha fazla devam etmesini istemeyen mucit bulaşık makinesini icat etmek için kolları sıvadı.

tarihi-degistiren-kadin-bulasik-makinesinin-icadi-nasil-oldu-1

Bulaşık makinesinin icadı nasıl oldu?

İlk olarak bulaşıkların boyutlarını ölçtü. Daha sonra tel bölmeleri yaptı, her biri özellikle tabakların, fincanların ya da çay tabaklarının uyacağı şekilde tasarlandı. Bölmeler düz yüzeyleri bakır kazan içerisine itecek bir tekerlek içine yerleştirildi. Motor, sıcak sabunlu su kazanın dibinden yukarıya fışkırırken ve bulaşıkların üzerine düşerken, tekerleği döndürüyordu.

Makineyi icat etmeden önce “Eğer hiç kimse bir bulaşık makinesi icat etmiyorsa, o halde ben de bunu kendi başıma yapacağım!” diye bağırdığı söyleniyor. Josephine Cochrane dışında da birçok kadın bulaşık makinesi icat etmeye çalışıyordu. Ancak mucidimizi öne çıkaran özelliği yaratıcı olmasıydı. Aynı zamanda buharlı gemiyi icat ettiğini ortaya süren John Fitch’in soyundan geliyor.

tarihi-degistiren-kadin-bulasik-makinesinin-icadi-nasil-oldu-2

Cochrane icadından oldukça etkilenen arkadaşları için de birer bulaşık makinesi yaptı ve daha sonra buna “Cochrane Bulaşık Makinesi” ismini koydular. İsmi yayılmaya başladıktan sonra oteller ve restoranlardan yaptığı bulaşık makinesi için istekler almaya başladı. Evlerden çok işyerlerine satılmasının nedeni ise o dönemde evlerde sıcak su olmamasıydı.

1886’da Shelbyville, Illinois’ta ilk pratik bulaşık makinesini yapan Josephine Cochrane’e patenti ise Joel Houghton tarafından verildi.

1893’te Chicago’daki Kolomb Dünya Fuarı’nda icadını gösterdi ve “çalışabilirliğindeki dayanıklılık ve uyumda en iyi mekanik yapım” ödülünü kazandı. Bu fuarın ardından ise daha çok tanındı. Ancak daha sonra pazarlamanın icat etmekten daha zor olduğunu düşündüğü ve bu işe hiç girişmemiş olmayı dilediği söyledi.

Kadınlar, dünyaya dijital pazarlama ile açılacak

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz