Telefon bağımlılığı el felcine neden olabilir!

0
339 Okunma

Covid-19 sebebi ile sosyal aktivitelerimizin kısıtlanması, sanal ortamlarda daha fazla vakit geçirmemize neden oluyor. Telefon, bilgisayar ve tablet gibi gün içeresinde sürekli kullandığımız cihazlar el felcine neden olabiliyor. Özellikle bir çoğumuzun soruna haline gelin telefon bağımlılığı sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Medicana International İzmir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Levent Küçük, konu ile ilgili,  “Tahribatın artması durumunda eldeki bazı kaslar felç olabiliyor. Erken teşhis çok önemli” şeklinde bir açıklamada bulundu.

El felcini önlemek için belirtileri takip etmek çok önemli

Özellikle telefonla vakit geçirirken zaman zaman ellerimizde veya parmaklarımızda uyuşma, kasılma, hissizlik gibi belirtiler yaşıyoruz. Telefonu tutarken kullandığımız pozisyonlar bilek ve dirsek hareketleri kimi zaman bu hissiyatın daha hızlı yaşanmasına sebebiyet verebiliyor. Uzmanların açıklamasına göre uzun süreli bilek veya dirseğin kıvrık kalması omurilikten çıkan periferik sinirlerde basıya ve sonrasında hasara neden olabileceği yönünde. Konu ile ilgili Medicana International İzmir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Levent Küçük’ün açıklaması ise şu şekilde,

 “Pandemi döneminde telefon veya bilgisayar başında uzun süreli vakit geçiriyoruz. Sabit pozisyonda uzun süre kalmak, sinirlerde geri dönüşümsüz hasarlara neden olabilir. Bu durum uyuşmayla başlar, kuvvetsizlikle devam eder. Sinirdeki bazı kasların erimesi hatta küçük kasların felci gibi durumlarla karşılaşabiliriz. Böyle bir duruma geldiğinde çok geç kalmış oluruz. Bu yüzden erken teşhis oldukça önemli. Büyük bir sinir üst seviyede etkilendiyse el komple kullanılmayabilir, bazı kasların felç olması ise elin tamamen kullanılmaması anlamına gelmese de belli fonksiyonları yapamamayı ifade eder”

Telefon bağımlılığı gibi sebeplerle özellikle uzun süre hareketsiz kalmaya bağlı oluşabilecek bu durumlar için Doç. Dr. Küçük,

“Sabit kalmaktan vücudumuz hoşlanmıyor. Mümkün olduğu kadar hareket etmek gerekir. Aynı zamanda ergonomi de çok önemli. Ergonomi, pozisyonumuzun uygun olması anlamına gelir. Bilgisayarda vakit geçiriyorsak bileğimizi rahat ettirecek bir ergonomik pozisyonda olmamız gerekiyor. Hareket ve ergonomi bu noktada oldukça önemli. Telefonda sabit pozisyonda 10 dakikadan fazla geçirilmesi çok riskli. 10 dakika sonra bir hareketlilik gerekiyor. Bu süre zarfında da mümkün olduğunca kasların baskı altında olmaması lazım”

şeklinde önerilerde bulundu.

Telefon bağımlılığı sebebi ile sadece psikolojik değil fiziksel de bir çok zarara uğrayabiliyoruz. Gün içerisinde kendimizi başka faaliyetlere yönlendirerek veya egzersizler yaparak bu soruna engel olmak bizim elimizde.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz