Ulusal Mobil Uyarı Sistemi UYARSİS nedir?

0
130 Okunma
Uyarsis

Afet ve acil durumlarda kullanılacak olan Ulusal Mobil Uyarı Sistemi UYARSİS’in kurulması ve işletilmesiyle ilgili yönetmelik resmi gazetede yayınlandı.

Ulusal Mobil Uyarı Sistemi UYARSİS hizmete giriyor

Afet, acil durum, milli güvenlik, kamu düzeni ve ulusal siber güvenliğe tehdit oluşturabilecek durumlarda coğrafi olarak belirli bölgelerdeki kullanıcılara bildirim gönderecek. Yeni uyarı sistemiyle operatörlerin SMS gönderim kapasiteleri arttırılarak tüm ülke genelindeki kullanıcılara ulaşabilecek.

UYARSİS ile sadece ülke genelinde değil, bölge veya il bazlı bildirimler de gönderilebilecek. İlgili il veya bölgelerde meydana gelen afet ve acil durumlarda o coğrafi alandaki tüm kullanıcılara bildirim gönderilmesi sağlanacak. Ayrıca uyarı sistemi; afet, acil durum ve güvenlikten sorumlu kurumların kullanımına da açılabilecek. Uygulamanın amaç ve kullanımı ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan‘ın tweetini aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Sayan, gelişmelere ek olarak şu açıklamalarda bulundu:

Uyarılar için; CMAS (Ticari Mobil Uyarı Sistemi), CBS (Hücresel Yayın), SMS (kısa mesaj) ve çağrı öncesi anonsu gibi yöntemler kullanılacak. Her türlü afet ve kriz karşısında, ülkemizin haberleşme altyapısının sürekliliğini sağlamak en hayati önceliğimiz. UYARSİS’in hayata geçmesi için büyük bir çaba sarf eden BTK ve ilgili tüm kurumlarımıza şükranlarımı sunuyorum.”

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz