Uyku takip uygulamaları Orthosomnia hastalığına yol açıyor!

0
252 Okunma

Uyku takip uygulamaları uyku kalitenizi düşürüyor olabilir. Kaliteli uyku uyumanıza yardımcı olan uygulamalar Orthosomnia hastalığına yol açıyor.

Son dönemde giyilebilir/takılabilir teknolojik ürünler ve çeşitli akıllı telefon uygulamaları birçok alanda yardımımıza koşuyor.Journal of Clinical Sleep Medicine‘de yayınlanan bir araştırma sonucuna göre uyku takibi yapılmasını sağlayan akıllı telefon uygulamaları ve takılabilir cihazlar ile uyku kalitelerine aşırı dikkat eden kullanıcılarda Orthosomnia  rahatsızlığı bulunma riski yüksek.

Uykunuza takıntılı hale gelmeyin


Hastalığın ismindeki ”Ortho” kelimesi dilimizde ”doğru” anlamına gelirken, ”somnia” ise ”uyku” anlamına geliyor. Genellikle Fitbit, Sleep Cycle gibi cihaz ve uygulamaların kulanılması sonucunda ortaya çıktığı görülen hastalık ile bu ürünleri kullanan kullanıcılar uykularına daha takıntılı hale gelerek aslında stresli bir uyku zamanı geçiriyorlar.

Son zamanlarda uyku problemlerinden endişe ederek bu konuda yardımcı olmak amacıyla üretilmiş uygulamaları kullananlar aynı Orthorexia (sağlıklı beslenmeye takıntılı hale gelerek aslında sağlıksız beslenmek) hastalığında olduğu gibi bu durumu aleyhlerine çevirebiliyorlar.

Araştırma üç kategori üzerinden ilerlerken 40 yaşındaki bir adam, uygulamanın kendi üzerinde strese sebep olduğunu söyledi. Gece 8 saatten daha az uyku uyuduğunda kendisine bildirim yollayan uygulama sonucunda ertesi gece uyumaya çalışırken ışık, hava gibi çeşitli durumlara daha hassas hale gelerek stresli bir uyku deneyimi yaşadığını aktardı.

İlginç sonuçlar ortaya çıkaran araştırma yetkilileri, veriler sonucunda uyku kalitesi sağlamayı hedefleyen uygulamaların aslında çok ciddiye alınmaması gerektiğini ve kişinin kendi kendini kontrol etmeyi öğrenmesi ve uyku kalitesini buna bağlı kendisinin arttırması gerektiğini açıkladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz