Uzmanlar uyardı! 20’li Yaş Challenge paylaşımı tehlikeli olabilir

1
319 Okunma

Sosyal medyada akım haline gelen 20’li Yaş Challenge fotoğraflarına neredeyse hepimiz katıldık. Masum görünen bu Challenge hakkında uzmanlar uyarıda bulundu. 20 yaşlarındaki fotoğraflarınızı paylaşmanız şifrenizi paylaşmanız kadar tehlikeli olabilir. İşte akımın hakkındaki tehlike oluşturan detaylar

20’li yaşlar Challenge ile kişisel verilerimiz mi hedef alınıyor?

Challenge

Türk girişimi Syntonym’in kurucusu Batuhan Özcan ve Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu sosyal medya da akım haline gelen bu etiket hakkında uyardı. Uzmanlara göre 30 milyondan fazla kullanıcının katıldığı bu akım yüz tanıma verilerinde kullanılabilir. Syntonym Kurucusu Batuhan Özcan konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı;

“Çünkü çözmeye çalıştıkları sorunlardan biri de yaşlanmanın oluşturduğu yüzdeki değişikliklere karşı algoritmaya direnç kazandırmak. Bu akım doğrudan bu amaçla başlatılmıştır demek zor ama bundan faydalanabilecekleri çok aşikar”

Ayrıca daha öncede 10 yıl Challenge olarak yapılan akımında yapıldığını hatırlatan Özcan ifadelerine şunları ekledi;

“İnsanın her yaş dönümünü kayıt altına alıyorlar. Farklı algoritmalar oluşturuyorlar. Bu uygulamanın tamamen veri toplama amaçlı olduğunu söyleyemeyiz ama bu kadar veri de çok rahatça kullanılabilir”

Bu tür akımlara karşı tedbirli davranılması gerektiğini belirten Özcan, ilerleyen zamanlarda şifre şeklinin yüz tanımaya dönmesi durumunda tehlike oluşturacağı konusunda uyardı. Bu durumda “Bunun şifrenizi paylaşmaktan bir farkı kalmıyor” diyen Özcan veri güveliği konusunda daha özenli davranılmasını önerdi.

Ayrıca Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu konu ile ilgili açıklama yaptı.

“Kişinin şimdiki haliyle 20 yaşlarındaki halinin değişiminden, yapay zeka algoritmalarını besleyecek istatistiki veriler oluşturulabilir. Bu konuda ırk analizi yapıldığı şeklinde çeşitli spekülasyonlar var ancak bu çok uç bir olay. Faceapp gibi uygulamalar için önemli bir veri olabilir. Algoritmaları besleyen bu veriler, 20 yaşındaki birinin de aynı şekilde nasıl yaşlanacağını gösterebilen bir uygulamaya dönüşebilir. Bu tarz uygulamalarda şu an için bilinen bir risk yok ama geleceğin teknolojisinde olabilir. İstihbarat servisleri, son fotoğrafı 20 yaşında çekilmiş birinin 40 – 50 yaşında nasıl gözükeceğini görebilir.”

Siz 20’li yaşlar Challenge akımına katıldınız mı? Bu akım hakkındaki uyarılar hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın!

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz