Windows 11 laptop batarya sağlığı nasıl öğrenilir?

0
1.051 Okunma

Windows 11 işletim sistemine sahip bir dizüstü bilgisayarınız varsa pil durumu raporu oluşturarak pilin sağlığını hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Pil raporu ile pilin değiştirilmesi gerekip gerekmediğini öğrenebilirsiniz. Bu sayede ne kadar süre daha kullanılmaya uygun olup olmadığını belirlemeniz mümkün olacaktır.

Windows 11 işletim sistemi kullanan laptoplarda batarya sağlığı öğrenme

Cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar gibi birçok elektronik cihaza güç sağlayan piller kullanıyor. Günümüz teknolojisinde bu piller kritik bir öneme sahip. Bu pillerin en büyük dezavantajı ise belli bir kullanım ömrüne sahip olmaları.

Windows 11 kullanan cihazınızda pille ilgili sorunlarla karşılaşmaya başladıysanız, pil raporu oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyin. Rapor, cihazınızın pili hakkında bilmeniz gereken her şeyi görmenizi sağlayacaktır.

  • Windows 11’de pil raporu oluşturmak için Windows Terminal uygulamasını kullanacağız. Terminali açmak için Windows’ta bulunan ara kısmına “Terminal” yazmanız yeterli. Daha sonra Windows Terminal uygulamasına sağ tıklayıp “Yönetici olarak çalıştır” seçeneğini seçin.
  • Windows Terminal uygulamasını yönetici olarak çalıştırdıktan sonra şu komutu yazın:
powercfg /batteryreport /output "C:\battery-report.html"

Verilen komutta rapor şu hedef klasöre kaydedilecektir: “C:\battery-report.html”. İsterseniz klasörü komutu çalıştırmadan önce değiştirebilirsiniz.

  • Terminal uygulaması raporu oluşturmayı tamamladığında size Windows 11 laptop batarya sağlığı ile ilgili detayları gösterecek pil ömrü raporunun nereye kaydedildiğini tekrar söyleyecektir.
  • Pil ömrü raporunu görüntülemek için Windows Terminalinde yazan adresi “Dosya Gezgini” üzerindeki adres çubuğuna girip dosya konumuna gidebilirsiniz.

Tüm adımlar bu kadar! Pil ömrü raporu HTML dosya biçiminde kaydedilmiş olarak bu klasörde bulunuyor. HTML dosya biçimi herhangi bir web tarayıcısında açılabilir. Windows 11’e özel bir HTML görüntüleyiciye gerek yoktur. Bu raporda Windows 11 laptop batarya sağlığı hakkında tüm detaylara erişebilirsiniz.

Raporu açtığınızda aşağı kaydırarak “Pil Kapasitesi Geçmişi” bölümüne gidin. Bu bölüm pil kapasitesinin zaman içinde nasıl değiştiğini detaylı bir şekilde gösterir. Buradaki “Tasarım Kapasitesi” kısmı, pilin ne kadar yük taşıyacak şekilde tasarlandığını gösterir.

Tasarım kapasitesi kısmının yanında yer alan “Tam Şarj Kapasitesi” kısmı ise, pilinizin tam şarj durumundaki mevcut kapasitesini gösterir. Bu sütundaki kapasitenin zamanla azalması muhtemeldir. Her iki kapasite arasındaki fark pilinizin sağlığı azaldıkça artacaktır.

Bu rapordaki diğer alanları da incelediğinizde pilinizin tam şarj durumunda ne kadar süre çalışabileceği gibi farklı bilgiler de öğrenebilirsiniz. Bu sayede değiştirme zamanının yaklaşıp yaklaşmadığını anlayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz