Windows 7 dönemi kapanıyor!

0
1.097 Okunma
windows-7-donemi-kapaniyor-1

2009’dan beri hayatımızda olan ve hala kullanılmaya devam eden Windows 7 dönemi kapanıyor, artık Microsoft desteği görmeyecek. Yayınlandığı zaman da 10 yıl süreceği belirtilen Windows 7 için büyük gün geldi çattı, bir dönem kapanıyor. Tam 11 yıl sonra 14 Ocak 2020’den sonra artık güncelleştirmeleri almıyor. İlk çıktığı zamanlar “Ben bir PC’yim ve Windows 7 benim fikrimdi” mesajıyla yayınlanmış ve Windows Vista arızasını düzeltmek için tasarlandığı biliniyordu.

Windows 7 dönemi bitti, çıktığından beri o kadar popüler oldu ki, Windows 10’un pazar payına geçmesi yaklaşık dört yıl sürdü. Bugün bile milyonlarca bilgisayar hala Windows 7 çalıştırıyor ve Netmarketshare verilerine göre işletim sistemi tüm bilgisayarların yüzde 26’sında hala çalışıyor. Microsoft, insanları Windows 10’a ücretsiz olarak yükseltmeye çalışmak için yıllarını harcadı, ancak on milyonlarca PC artık istismarlara ve güvenlik açıklarına karşı savunmasız kalacak.

Microsoft, aktif Windows 10 abonelikleri olan Windows 7 müşterileri için ücretsiz bir yıllık emeklilik sonrası güncellemeleri ile bu maliyetleri hafifletiyor. Ancak, bu son zamanlarda Windows 7 pazar payında büyük bir çöküş yaratmadı.

 

windows-7-donemi-kapaniyor-3

Windows 7 dönemi ne zaman sona eriyor?

Microsoft, 2019 yılı boyunca Windows 7 kullanıcılarına bugünün destek sonu olduğu hakkında bildirimler gönderdi, yani bu durumda işletim sistemine takılı kalan insanlar uyarılmadığını söyleyemez. Çarşamba günü Windows 7 kullanıcıları için bir dönem kapanıyor, sistemlerin artık desteklenmediğini belirten bir tam ekran bildirimi görüntülenecek. Microsoft, mevcut kullanıcıları, Windows PC’yi çalıştıran makinelere yükseltmeye ikna etmeye çalışıyor. Bu, küresel PC pazarının 2011’den bu yana ilk büyüme yılına sahip olmasına neden oldu.

Windows 7 olan bilgisayarlara Microsoft desteği kesilmesine rağmen henüz içinde biraz hayat kalmış gibi görünüyor. Bunun yanında özellikle Google, Windows 7‘de en az 2021’in ortasına kadar Chrome’u desteklemeyi taahhüt ettiğinde, Windows 7’nin yüzde 10 pazar payının sıkıca altına alınması bir iki yıl sürebilir. Bu, Microsoft’a sürekli destek için bazı sıkıntılar sunuyor. Son yıllarda fidye yazılımı saldırılarındaki artışlar ve yıkıcı etkileri göz önüne alındığında, gelecekte genel olarak Windows 7 güvenlik yamaları göreceğiz.

Bu destek sorunlarının büyük çoğunluğu, en son Windows sürümlerine geçmeyen işletmelerden gelecektir. Windows Vista ve Windows 8, güvenilir bir şekilde yükseltebileceğiniz sürümler arasında tam olarak sağlam değildi ve bu, Windows XP veya Windows 7 çalıştıran çoğu işletmenin yazılım sorunlarını ve uyumsuzluklarını önlemek için bıraktı. Windows 8, 2023’te desteği sona erdiğinde aynı sorunlara sahip olmayacaktır, çünkü tüm bilgisayarların yalnızca yüzde 5’inden azında çalışmaktadır.

Telefon taksit sayıları kaça indi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz