2020 Nobel Kimya Ödülü iki kadın araştırmacıya gitti!

0
609 Okunma
2020 Nobel Kimya odulu kazananlari-00

2020 Nobel Kimya Ödülü kazananları açıklandı. Koronavirüsü sebebiyle çevrim içi olarak düzenlenen ödül töreninde, Nobel Komitesi kazanan araştırmacıları açıkladı. CRISPR / Cas9 teknolojisini geliştiren Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna bu yılki ödülün sahipleri oldu. Biliyorsunuz gen değiştirme araştırmaları yıllardır sürüyor ve CRISPR bu noktada gerçekten de çok önemli bir buluş.

2020 Nobel Kimya Ödülü kazananları belli oldu

Özellikle Çin’in konu hakkında yaptığı çalışmalar dikkat çekerken, Komite Nobel Kimya Ödülü’nü Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna‘ya genom düzenlemesinede yeni bir yöntem geliştirdikleri için verdiğini duyurdu.

Profesör Emmanuelle Charpentier, Almanya’daki Max Planck Enfeksiyon Biyolojisi Enstitüsünde direktör ve mikrobiyoloji, genetik ve kimya araştırmacısı. Jennifer Doudna ise California Üniversitesi bünyesinde biyokimya alanındaki çalışmalarını halen sürdürüyor.

Uzun yıllardır birlikte çalışan Doudna ile Charpentier ikilisi bakterilerin dış etmenlere bağışıklığında rol oynayan enzimler olarak bilinen CRISPR/Cas9’un, programlanabilir bir şekilde genomun değiştirilip düzenlenmesinde kullanılabileceğini öneren ilk bilim insanları oldu.

2020 Nobel Kimya Ödülü kazananları

Bu yönteme ”gen makası ya da genetik makas” olarak da adlandırılan CRISPR/Cas9 teknolojisi, gen düzenlemede devrim yarattı. CRISPR / Cas9 gen makası kullanılarak, birkaç hafta içinde yaşam kodlarını değiştirmek mümkün kılıyor.

Araştırmacılar bunları kullanarak hayvanların, bitkilerin ve mikroorganizmaların DNA’sını son derece yüksek bir hassasiyetle değiştirebilirler. Bu teknolojinin yaşam bilimleri üzerinde devrim niteliğinde bir etkisi olacağını söylemek mümkün, yeni kanser tedavilerine önemli katkıda bulunmasının yanında, kalıtsal hastalıkları tedavi etmeyi de mümkün hale getirebilir.

Nobel Ödülleri ise devam ediyor. Yarın(8 Ekim Perşembe) günü Nobel Edebiyat Ödülü, 9 Ekim Cuma günü ise Nobel Barış Ödülü sahiplerini bulacakken, 12 Ekim Pazartesi günü de Nobel Ekonomi Ödülü‘nün kazanını açıklanacak.

2020’nin en çok kazanan kadın oyuncuları açıklandı!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz