28 Ocak Veri Gizliliği Günü nedir?

0
112 Okunma

Çevrimdışı ve çevrimiçi yaşamlarımız arasındaki çizgi bulanıklaşmaya devam ederken, 28 Ocak’taki Veri Gizliliği Günü, kişisel bilgilerimizi korumayı bir öncelik haline getirmek için her yeni yılın başında ihtiyacımız olan küçük bir dürtüdür. Giderek daha dijital bir dünyada yaşıyor olsak da, çoğumuz kişisel verilerimizin güvenliği ihlal edilene kadar veri gizliliğini çok az düşünürüz. Hayatın her yönünü yönetmek için dijital teknolojilere olan artan bağımlılığımız, kendimiz hakkında neler paylaştığımızı, ne zaman ve nerede paylaştığımızı ve kimlerle paylaştığımızı yeniden düşünmemizi gerektiriyor. Veri Gizliliği Günü, ‘DUR’ adlı küresel çevrimiçi güvenlik, güvenlik ve gizlilik kampanyasının bir parçasıdır. 

Veri Gizliliği Günü tarihçesi

Veri gizliliği ihtiyacı, dijital çağa özgü veya yeni bir şey değildir. Kişisel bilgilerimiz onlarca yıldır risk altında. Kişisel veriler onlarca yıl boyunca toplandı, manipüle edildi ve paylaşıldı veya satıldı, ardından bankacılık kurumları, ürün üreticileri, siyasi partiler, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, reklam ajansları, anket grupları, havayolları, bakkallar, kredi kuruluşları ve diğerleri tarafından kâr elde etmek için daha fazla manipüle edildi. Dijital teknolojiler kişisel verilerin hem hukuka uygun hem de hukuka aykırı olarak toplanmasını kolaylaştırmıştır. Ve dünyada aktif internet kullanıcısı olan 4,66 milyar insanla, çalınmayı bekleyen hesaplanamaz miktarda güvenli olmayan veri var. 

28-ocak-veri-gizliligi-gunu-nedir-1

Veri gizliliği, nadiren herhangi birinin günlük yapılacaklar listesinin başında yer alır. Bu sabah e-postanızı kontrol etmek, haberleri takip etmek, hisse senedi fiyatlarını kontrol etmek ve evimizi ve işimizi yönetmek için teknolojiyi rutin olarak kullandığımız diğer tüm yolları kontrol etmek için bilgisayarınıza, dizüstü bilgisayarınıza veya cep telefonunuza giriş yaptığınızda muhtemelen aklınızda değildi. işler. İş en kişisel bilgilerimizi görünmeyen ama meraklı gözlerden korumaya geldiğinde çoğumuz kayıtsız davranmaktan suçluyuz. Aslında, birçok kişi veri güvenliği ile veri gizliliği arasındaki farkı anlamıyor, bu yüzden çoğumuzun veri gizliliği konusunda gevşek olmasının nedeni bu olabilir.

İkisi yakından bağlantılı ve iç içe geçmiş olsa da, veri gizliliği veri güvenliği ile aynı şey değildir. Farkı anlamamıza yardımcı olan en sevdiğimiz benzetme, birinin evinizi soymasını zorlaştırmak için pencerelere parmaklıklar koymak gibi veri güvenliğini tanımlar. Veri gizliliği daha çok panjurları indirmeye benzer, böylece kimse ne giydiğinizi, sizinle kimin yaşadığını, bu akşam yemekte ne pişirdiğinizi veya hangi filmi izlediğinizi görmek için içeriye bakamaz.  

28-ocak-veri-gizliligi-gunu-nedir-2

Teknoloji yelpazesindeki son kullanıcılar olarak, aramızda çok az kişi şifrelerimizi kimseyle paylaşmamayı bilmenin ötesinde veri gizliliğine dikkat ediyor. Yazılım ve veri hizmetleri sağlayıcılarının, ürünlerini ve hizmetlerini kullanma hakkı karşılığında bizden topladıkları ve talep ettikleri kişisel verilerin koruyucuları olacağına güveniyoruz. Ancak bugün şirketler tarafından toplanan kişisel bilgiler, birkaç istisna dışında, varsayılan olarak özel olarak kabul edilmemektedir. 

Hoş olmayan gerçek şu ki, kişisel verilerimize erişimi olan çoğu insanın buna ihtiyacı yok. Kişisel verilerimize meşru erişimi olan bu dijital yabancılar, ihtiyaç duymadıkları için kişisel bilgilerimize erişmelerini engellememiz gereken kişilerdir. Veri Gizliliği Günü, ‘şebekede’ olan, yani herhangi bir nedenle herhangi bir türde dijital cihaz kullanan ve spam yazılımına ve güvenlik duvarlarına sahip olmanın verilerini güvende tuttuğunu düşünen herkes için önemli bir uyandırma çağrısıdır. 

Veri gizliliğini korumanın 5 yolu

  1. İşletim sistemlerinize ve yazılımlarınıza yönelin

    Bilgisayarınızın ve mobil aygıtlarınızın işletim sistemlerinin ve yazılımların en son sürümünü çalıştırdığından emin olun.

  2. Gizlilik tercihlerinizi güncelleyin

    Web tarayıcınızın gizlilik tercihlerini düzenli olarak gözden geçirin ve güncelleyin, çerezleri silin ve önbelleği temizleyin.

  3. Ev ağı yönlendiricinizi sıfırlayın

    Kablosuz cihazların evinizdeki internet hizmetine bağlanmasını sağlayan yönlendiriciler de bilgisayar korsanlığına karşı savunmasızdır — İnternet sağlayıcınızdan bir yönlendirici kiralarsanız, yeni bir yönlendirici almaya uygun olup olmadığınızı öğrenmek veya mevcut yönlendiricinizin ayarlarını güncellemek için yardım almak için onları arayın. .

  4. Hesap parolalarını güncelle

    Çevrimiçi hesaplarınızın her biri için farklı parolalar oluşturun — çok sayıda hesabınız varsa ve tüm bu farklı parolaları takip etmekte zorlanıyorsanız, hesaplarınızın her biri için rastgele parolalar oluşturan ancak sizden gerektiren bir parola oluşturma aracına abone olmayı düşünün. sadece BİRİNİ hatırlamak için.

  5. Kanıtı parçala

    Faturaların, mali kayıtların, vergi belgelerinin, yasal kağıtların, dergi etiketlerinin, zarfların, satın alma makbuzlarının – sizinle ilgili herhangi bir bilgi içeren tüm kağıtların – basılı (kağıt) kopyalarını parçalayın, çünkü tüm veri hırsızları internette çalışmaz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz