“Dijital Nezaket Araştırması” 2020 sonuçlarını açıkladı. Türkiye kademe atladı

0
232 Okunma

Microsoft 2016 yılından beri “Dijital Nezaket Araştırması” yapıyor. Her yıl düzenli olarak yapılan araştırmanın 2020 sonuçları açıklandı. Türkiye geçtiğimiz yıla göre daha üst sıralarda yer alıyor. Geçtiğimiz seneye göre en çok gelişme gösteren 5. ülke Türkiye oldu.

Uzaktan çalışmayı kolaylaştıracak Microsoft Viva duyuruldu

Dijital Nezaket Araştırması Türkiye sıralaması

Dijital ortamda daha nezaketli olan Türkiye, geçen seneden daha iyi bir sıralamaya sahip. Buna rağmen hala 10 kişiden 4’ünün siber zorbalığa maruz kalıyor. Geçtiğimiz yıl pandemi sebebi ile internet kullanımı bir hayli artış gösterdi. 30’dan fazla ülke ve 58 binden fazla insanın katıldığı araştırmada Türkiye en çok gelişim gösteren 5. ülke oldu. 

dijital nezaket araştırması 2020 1

Peki “Araştırmanın verileri neye dayanıyor?” ve “Microsoft bu araştırmayı nasıl gerçekleştiriyor?” Sorunun cevabı oldukça basit. Belli bir algoritma ile çalışan Microsoft, binlerce kişiye dijital platformlarda ne kadar zaman geçirdiğini, nezaket kurallarına ne kadar uydukları ve hem iş hem de günlük hayatla alakalı siber zorbalığa maruz kalıp kalmadıkları soruyor. Araştırma sonuçlarına göre 3- 17 yaş aralığındaki gençler nezaket kurallarına daha fazla önem gösteriyor. Her 10 kişiden 4’ünün siber zorbalığa maruz kaldığı dijital ortamda çözüm engellemekten geçiyor. Siber zorbalığın en fazla yaşandığı kişiler ise genellikle iş arkadaşları, yöneticiler ve müşterilerden oluşuyor. Zorbalığı yaşayan kişilerin %60’ı bu zorbalığı dile getirmekten çekiniyor. Bundan daha kötüsü de zorbalığın sadece dijital ortam ile sınırlı kalmaması. Siber zorbalığı yaşayan kişilerin %38’i bu zorbalığa normal hayatta da maruz kalıyor.

Dijital Nezaket Araştırması raporunda en düşük skora sahip 5 ülke şöyle;

  • İngiltere %52
  • Hollanda %56
  • Almanya %58
  • Malezya %59
  • ABD %60

Dijital Nezaket Araştırması raporunda en yüksek skora sahip 5 ülke şöyle;

  • Vietnam %78
  • Rusya %79
  • Kolombiya %80
  • Peru %81
  • Güney Afrika %83

Türkiye için araştırma sonuçları ise şu şekilde. Dijital ortamlardaki kişilerin %68’i rahatsız edici olaylar ile karşılaşıyor. Türkiye’de sosyal medyada yaşanan tehditler; yüzde 39 ile politik söylem, yüzde 34 cinsel kimlik, yüzde 34 cinsel yönelim, yüzde 32 dini söylem ve yüzde 29 dış görünüş şeklinde.

dijital nezaket araştırması 2020 sonuçlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz