3 boyutlu ve renkli röntgen cihazı bulundu!

0
591 Okunma
3 boyutlu ve renkli röntgen cihazı bulundu!

3 boyutlu ve renkli röntgen , CERN  tarafından geliştirilen bir sensör çipini kullanılarak geliştirildi. Bu çipin bulunuşu , biyo-görüntüleme tekniği , insan vücudunun 3 boyutlu ve  renkli X-ışınlarını üretebilen bir tarayıcı oluşturulmasına yol açtı.

İlk olarak, X-ışını görüntülemenin nasıl çalıştığını hızlı bir şekilde özetleyelim.  X-ışınları vücudumuzdan geçerken,  sert bir yapısı olan kemiklerimiz tarafından emilir ve daha sonra yumuşak olan kaslarımız ve diğer dokularımızdan geçer. Engelsiz bir şekilde geçen X-ışınları, vücudunuzun karşı tarafında bir filme çarpar. Sert yapıdaki kemiklerimiz, katı siyah alanlar olarak ortaya çıkar. X-ışınlarının geçemediği yerler ise beyaz olarak gözükür.

3 boyutlu ve renkli röntgen cihazı bulundu!

Doktorlar, yeni 3 boyutlu ve renkli röntgen ile , kemikteki ve etrafındaki her şeyi  teşhis edebilecekler!

Butlers adındaki bilim adamının bulmuş olduğu  yeni 3 boyutlu ve renkli röntgeninde ise, Medipix teknolojisinin bir kombinasyonunu kullanılıyor. Medipix teknolojisi, Avrupa Nükleer Araştırmalar Örgütü (CERN) tarafından  parçacıkların  renkli  3D X-ışınları üretebilmeleri için algoritmalarına yardımcı olmak üzere  geliştirilen bir teknoloji .

X-ışınların sadece vücudumuzun içinden geçerken veya kemik tarafından emilmesi sırasında kaydedilmesi yerine, bu tarayıcı vücudumuzdaki her parçacığa çarptığında X-ışınlarının kesin enerji seviyelerini kaydediyor. Daha sonra da bu ölçümleri kemikleri, kasları ve diğer dokuları temsil eden farklı renklere çeviriyor.

Şu anda kullanılan düz siyah-beyaz X-ışınları doktorların, kolumuzdaki kemikte kırık olup olmadığının fark edebilmek için yeterli olsa da, kemiğimizi çevreleyen dokularımız ve kaslarımız hakkında çok az şey ortaya çıkarıyordu.Bu yeni 3 boyutlu ve renkli röntgen büyük umut vaadediyor!

Anthony Butler’ın CERN’e verdiği demeçte, “Bu çalışmaların hepsinde, umut veren erken sonuçlar, kliniklerde spektral görüntüleme rutin olarak kullanıldığında, tedavilerin daha doğru bir şekilde teşhis edilmesini ve kişiselleştirilmesini sağlayacaktır.” sözleriyle buluşun ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti!

Araştırmacılar, tarayıcılarını Yeni Zelanda’daki ortopedik ve romatoloji hastalarına odaklanmış bir denemede test etmeyi planlıyorlar.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz