Geri dönüşümlü yarı saydam yağmurluk tasarımı!

0
473 Okunma
deneysel yarı saydam yağmurluk

Tasarım okulundan yüksek lisans tezi için deneysel yarı saydam yağmurluk tasarlayan Charlotte McCurdy oldukça eğlenceli bu tasarımıyla karşımızda.

2019 yılının tasarım trendleri arasında yer alan saydam ve yanardöner renkler hem Instagram filtrelerinde hem de aksesuar ve giysi tasarımlarında sıkça kullanılıyor. Bu tasarım trendine uygun olarak tasarlanmış bu yağmurluk yarı saydam görüntüsüyle hem oldukça güzel hem de şık ve farklı duruyor.

Ancak hemen aklınıza bu tasarımın plastik olduğu gelmesin, zira bu tasarım plastiğe çok benzeyen ve plastiği taklit eden bir materyalden üretildi. Dünya plastik ile boğuşurken, plastik çöplüğünün yüzde 60’ını moda endüstrisinin oluşturduğu düşünülüyor.

Geri dönüşümlü yarı saydam yağmurluk

yarı saydam yağmurluk

Yüzde 60 muazzam bir oran. Bu yüzdelik dilime denk gelen tüm tekstil ürünlerinin her yıl yaklaşık 3 trilyon plastik şişeye eşdeğer olduğunu söylersek herhalde oldukça tehlikeli bir rakam olduğunu göstermiş oluruz. Plastik bazlı sentetik lifler moda sektöründe yaygınlaştı. Çünkü bu onları su geçirmez gibi özellikleriyle dış mekan ekipmanları olarak kullanılmak için kullanışlı hale getiriyor.

Ancak elbette bu konuya dikkat çeken birçok çevre dostu moda markası da bulunuyor. Plastik kullanmayı tamamen bırakmayı veya geri dönüştürülmüş plastik kullanmayı seçtikliklerini duyuran markalarla beraber küçük birçok giysi girişimi de bu dönüşüme destek veriyor.

Yukarıda bahsettiğimiz moda markalarının yanında tasarımcı ve aynı zamanda Rhode Island Tasarım Okulu‘nda araştırma görevlisi olan Charlotte McCurdy oldukça radikal bir çözüm geliştirdi. Plastiği hemen hemen her şekilde taklit eden, ancak hızlı büyüyen alglerden üretilen plastiğe alternatif bir materyal ortaya çıktı.

Biyoplastik diğer moda markalarına ilham olabilir

Öğrenci yüksek lisans tezi için, bu materyali sert hava koşullarına etkili bir şekilde dayanabilen çarpıcı, yarı saydam bir yağmurluğa dönüştürdü. Ancak, karbon yoğun petrolden türetilen plastiğin aksine alg, atmosferden karbon tüketen yenilenebilir bir kaynak olduğu için çevre dostu olarak görülüyor.

McCurdy bu projeyi alglerin fotosentez için güneş ışığı kullandığı gerçeğine atıfta bulunarak oluşturdu. Şu anda Cooper Hewitt Müzesi‘nde sergilenenen tasarım umuyoruz ki diğer moda markaları tarafından da kullanılır.

Şık bir mobilya ve aynı zamanda nemlendirici!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz