Yıllardır bir tartışma ve espri konusuna dönüşen kadınların erkeklerden daha fazla yaşaması konusuna bilim insanlarından açıklama geldi. Birçok ülkenin ölüm istatistiğine bakıldığında kadınların erkeklere oranla daha fazla yaşadığı görülüyor. Kadınlar neden erkeklerden daha uzun yaşar sorusunun cevabı ise çalışmalar sonucu ortaya çıktı. Bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre kadınların erkeklerden daha uzun yaşamasını sağlayan şey cinsiyet kromozomu.
Kadınlar neden erkeklerden daha uzun yaşar sorusu cevaplandı
Biology Letters dergisinde yayımlanan makaleye göre, bilim insanları erkeklerin kadınlar kadar uzun yaşayamamasının nedenini cinsiyet kromozomu olan XY’ye bağlıyor. Avustralya’da bulunan Yeni Güney Galler Üniversitesinin araştırmacılarının yaptığı bu çalışma insanların kromozom dizilimlerinin ölüm süresine etkisini araştırdı.
Ortaya atılan hipoteze göre Y kromozomuna sahip organizmayı X kromozomun zararlı mutasyon etkilerinin nasıl korunacağı üzerineydi. DNA değişikliklerini de kapsayan bu çalışma, zarar gören kromozomun yerini X’in alabileceğinin tahmini ile gelişti. Sonrasında 229 hayvan türünün erkek ve dişilerini araştıran bilim insanları bazı istisnalar dışında doğanın dengesinin bu yönde şekillendiği sonucuna vardı.
Birçok hayvan türünün incelenmesiyle ortaya çıkan sonuçlara göre, aynı kromozom dizilimine sahip canlıların ortalama olarak yüzde 17.6 oranında daha uzun yaşadığı sonucu ortaya çıkmış oldu. Araştırmanın ekibinde yer alan Zoe Kirokostas, diğer memeliler ve kuşlar dışında, primatlar, sürüngenler, balıklar, amfibiler, örümcekler, hamam böcekleri, çekirgeler, böcekler, kelebekler ve güvelerin yaşam sürelerinin bu değerlendirmeye dahil edildiğini söyledi.
Aynı zamanda türe bağlı olarak homojen bir şekilde dizilim gösteren kromozomların hem dişide hem de erkek organizmalarda gözlemlenebileceği aktarıldı. Yani araştırma, kadınların XX kromozomlarına sahip olması onları erkeklere oranla daha uzun ömürlü kıldığına işaret ediyor.