Airfryer’la 5 kolay tarif!

2
506 Okunma

Son dönemin en popüler mutfak ürünlerinden biri olan Airfryer, evlerin gözdesi olmaya devam ediyor. Sağlıklı yaşam noktasında teknolojinin bize sunduğu bu minik şef, hem pratiklik sağlıyor hem de zamandan tasarruf ettiriyor.

Airfryer’ı yiyecekleri yağsız kızartabilen, tezgâh üstünde kullanabileceğiniz çok amaçlı mini fırın olarak düşünebilirsiniz. Pişirme işlemini kendine has mekanizmasını kullanarak sıcak havayı yiyeceklerin etrafında hızla dolaştırarak çalışıyor.

İster dondurulmuş ister taze sebze ve et çeşitlerini yağ kullanmadan kızartabileceğiniz hatta meyve kurutabileceğiniz bu ürünü bütçenize ve ihtiyacınıza göre seçtikten sonra yapmanız gereken 5 pratik yemek tarifini sizlerle paylaşacağım. O zaman hadi gelin ağzınızda mükemmel bir tat bırakacak, parmaklarınızı ısıracağınız tariflere geçelim.

Makarna Tarifi

Makarna yediden yetmişe herkesin beğenerek yediği, evde bir şey hazırlamak istenmediği zaman şipşak hazır olan harika bir yemek. Ama şimdi Airfryer ile ona çok farklı bir boyut kazandıracağız.

MALZEMELER

400 gr fırın makarna

İç harcı için;

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 200 gram kıyma
  • 1 adet patlıcan
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ (patlıcanlar için)
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım kırmızı biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 2 tatlı kaşığı domates salçası
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıcak su (125 ml)

Beşamel sosu için;

  • 1,5 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 su bardağı süt (300 ml)
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Üzeri için;

  • 200 gr kaşar peyniri

Airfryer Fırın Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Airfryer da fırın makarna yapmak için öncelikle fırın makarnaları kaynayan suya alalım ve haşlayalım.
  • Makarnalar haşlanırken beşamel sosu için uygun bir tencereye tereyağını alarak eritelim.
  • Tereyağı eridikten sonra unu ekleyelim ve karıştırarak kokusu çıkana kadar yakmadan kavuralım.
  • Ardından yavaş yavaş sütü ilave edelim ve bir taraftan da karıştırmaya devam edelim.
  • Son olarak tuz ve karabiberi ilave edip karıştırdıktan sonra beşamel sosumuzu ocaktan alalım.
  • Pişen makarnaları ocaktan alarak suyunu süzelim ve derin bir kap içerisine alalım.
  • Üzerine hazırladığımız beşamel sosu ilave ederek karıştıralım.
  • İç harcı için ocağa aldığımız tavaya sıvı yağı alalım.
  • Üzerine kıymayı ekleyelim ve suyunu salıp çekene kadar kavuralım.
  • Daha sonra doğradığımız soğanı, kırmızı biberi, yeşil biberi, sarımsağı ekleyelim, karıştırarak kavuralım.
  • Salça, tuz ve karabiberi ekleyerek karıştıralım.
  • Son olarak sıcak suyu ekleyerek pişmeye bırakalım.
  • Kabuğunu alacalı bir şekilde soyup küçük küçük doğradığımız patlıcanların üzerine sıvı yağ gezdirerek karıştıralım.
  • Ardından airfryer’a alarak 5 dakika pişirelim.
  • Makarnamızın yarısını airfryer’ın sepetine aktaralım. Üzerine hazırladığımız iç harcı boşaltarak düzeltelim.
  • Patlıcanları da iç harcın üzerine aldıktan sonra kalan makarnayı üzerine boşaltalım.
  • Kaşar peyniri rendesi serptikten sonra airfryer da 180°C de 10 dakika pişirelim.

Sufle tarifi

Yemekten sonra bir tatlı iyi gider dedik işte sizler için en kolay sufle tarifi!

MALZEMELER

  • 2 paket bitter çikolata
  • 3 yumurta
  • Yarım su bardağı un
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 çimdik tuz
  • 50 gram tereyağ

Airfryer Sufle Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Çikolatalı sufle için öncelikle tereyağını eritip içine çikolata parçalarını ekleyip çikolatalar eriyinceye kadar karıştıralım. Bu işlemi bir kaç şekilde yapabilirsiniz. Örneğin tavada yağı eritip ocağı en kısığa alıp veya kapatıp çikolataları da eritebilirsiniz. Veya mikrodalga fırında eritebilirsiniz. Veya da airfryer de 100 derecede 2-3 dakikada eritmeniz mümkün.
  • Çırpma kabında yumurtalar ve şekeri bir çimdik tuzla iyice köpük köpük oluncaya kadar çırpalım.
  • İçerisine eriyen tereyağlı çikolata (çok sıcak olmasın, gerekirse ılımasını bekleyin) ve unu ekleyip tekrar çırpalım.
  • Sufle kaplarının içini çok az tereyağı ile yağlayalım.
  • Hamuru kaplara boşaltalım. Benim kaplarım büyük biraz, bu ölçü ile 3 kap dolusu çıkıyor fazla fazla, eğer orta boy kap ile yaparsanız 4 kişi için rahatlıkla yeterli gelecektir.
  • Sufle kaplarını airfryer ızgarası üzerine yerleştirelim. 190 derecede 5 dakika pişmeye bırakalım. İlk 4. Dk da gerekirse bir açıp hızlıca bakabilirsiniz, üzeri kabuklanmış ve pişmişse hazır demektir. Zaten içinin akışkan kalmasını istiyoruz. Pişme süresi kapların büyüklüğüne veya airfryer modeline göre farklılık gösterebilir.
  • Sufleleri sıcağıyla servis edelim. Ben üzerine az pudra şekeri serpip birer parça çikolata batırdım. Dilerseniz bir top dondurma ile de servis edilebilir. Şimdiden herkese afiyet olsun 🙂

 

Sağlıklı Cips

Çocukların vazgeçilmezi cipsi artık daha güvenli ve sağlıklı bir şekilde yedirebilirsiniz. Nasıl mı? Tarif gelsin.

MALZEMELER

  • 4-5 orta boy patates
  • 1 tutam tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı

Airfryer’De Sağlıklı Chips Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri soyun ve çok ince dilimler halinde kesin. Su ile durulayın ve iyice kurulayın. Daha sonra tuz, kırmızı toz biberi ve ayçiçek yağını iyice karıştırın.
  • Hava fritözünde veya fırında 200 derece 35-40 dakika kadar pişirin!
  • Arada karıştırın pişme süresi her airfryerde değişiyor! arada kontrol edin. Afiyet olsun.

Sigara Böreği

5 çaylarının vazgeçilmezi sigara böreği her ne kadar güzel olsa da bir tencere yağ ile kızarması biraz sağlıksız olabiliyor. İşte çıtır ve az yağlı sigara böreği!

MALZEMELER

  • 1 adet yufka
  • 250 gr lor peyniri
  • Sıvı yağ

Airfryer’De Sigara Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yufkamızı üçgen şeklinde keselim. Benim kullandığım yufka büyük olduğu için 12 adet üçgen elde ettim. Sizin yufkanızın boyutuna göre bu sayı değişebilir.
  • Ardından yufkamızın geniş kısmına peynirli iç harcından koyalım ve yayalım.
  • Daha sonra yufkamızı sağ ve sol kenarlarından içe doğru katlayalım. Yufkamızı sıkı bir şekilde sararak rulo haline getirelim.
  • Yufkanın ucunu hafifçe su ile ıslatalım ve kapatalım. Diğer yufkalarımızı da aynı şekilde şekillendirelim.
  • Hazırladığımız böreklerimizi airfryer’ın haznesine yerleştirelim.
  • Ardından fırça ile üzerlerine sıvı yağ sürelim.
  • Böreklerimizi 200°C airfryer da 15 dakika pişirelim.
  • Sürenin sonunda pişen sigara böreklerimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Çıtır Karnabahar Tarifi

A vitamini deposu karnabaharı bir de böyle deneyin!

MALZEMELER

  • 1 adet küçük boy karnabahar
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı toz kişniş
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • 2 yemek kaşığı ketçap
  • 1 tatlı kaşığı acı sos
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 diş sarımsak (rendelenmiş ve ezilmiş)
  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 avuç taze nane

Çıtır Karnabahar Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Karnabaharları ufak parçalara ayırın. Bir tencereye suyu alıp kaynatın. Suya tuz ilave edin. Kaynayan suya karnabaharları atıp 4 dakika haşlayın. Ardından süzün.
  • Derin bir kasede sıvı yağ, toz kırmızı biber, toz kişniş, tuz, soya sosu, ketçap, sirke, ezilmiş sarımsak, mısır unu ve unu karıştırıp bir harç yapın.
  • Bu sırada airfryer’ı sebze modunda çalıştırın ve ısınmaya bırakın.
  • Hazırladığınız harca karnabaharları ekleyin ve her yerleri bulanacak şekilde karıştırın.
  • Airfryer’ın sıcak haznesine karnabaharları dizin ve hazneyi kapatın. Süre tuşuna basılı tutarak 15 dakikaya ayarlayın.
  • İlk 5 dakikanın ardından karnabaharları ters düz ederek tüm yüzeyleri kızarmış bir hal alana kadar pişirin.
  • Pişen çıtır karnabaharları taze nane yapraklarıyla servis edin.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz