Akıllı ses asistanı kalbiniz durduğunda hayatınızı kurtarabilir

0
168 Okunma

UW’de, bir araştırma ekibi akıllı hoparlörleri uyurken insanları potansiyel kalp durması için izleyebilecek araçlara dönüştürmenin bir yolunu geliştirdi. Son araştırmalara göre, hastanın yatak odası hastane dışı kalp durması için en yaygın yerlerden biri. UW’nin aracı, bu algılamayı herhangi bir ek donanıma ihtiyacı duymadan ve söz konusu kullanıcıya dokunmadan gerçekleştirebilir. Nasıl? Akıllı hoparlörlerin her zaman dinleme yeteneğinden yararlanarak.

Sağlık için sindirimi izleyen sensörlü hap!

Çalışma, UW’nin Allen Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Okulu’nda doçent olan Shyam Gollakota’nın laboratuarı tarafından gerçekleştirildi . Gollakota’nın ekibi, kulak enfeksiyonlarını duyabilen bir akıllı telefon uygulaması geliştirmek gibi geçmişte bazı etkileyici çalışmalar yaptı : normalde uzman araçlar gerektiren sıradan akıllı telefonlar tanılama yetenekleri kazandırmak.

“Bir kalp durması sırasında, mağdurların… ‘agonal solunum’ olarak bilinen bir semptom sergileyeceği biliniyor”

Akıllı hoparlörler giderek daha popüler hale geliyor. Yeniden şarj olmalarına gerek yok ve bu yüzden her zaman takılı kalıyorlar. Sonuç olarak, güç konusunda endişelenmenize gerek yok. ”Gollakota, akıllı konuşmacıların, araştırmacılar tarafından uygun şekilde güçlendirilmiş olduğunu,“ tıbbi teşhis ve bakım açısından benzersiz bir fırsat sunduğunu ”düşünüyor.

Takımın geliştirdiği araç, esasen, kalp durmasının imza seslerini dinleyen bir uygulama (veya Amazon’un Yankı’sının dediği gibi, bir “yetenek”). Bunların tespit edilmesi durumunda yardım isteyebilir: Bir bakıcıyı ve hatta acil sağlık servislerini potansiyel olarak uyarabilir.

Gollakota, “Bir kalp durması sırasında, mağdurların normal nefes almayı durduracağı çoğu durumda,” agonal nefes alma “olarak bilinen bir semptom sergileyeceği bilinmektedir,” dedi.

Bu “agonal” sesleri tanımak ve onları bir yatak odası ortamında duyulan diğer seslerden ayırt etmek için, ekip Destek Vektör Makinesi veya SVM olarak bilinen şeyi geliştirdi. Bu bir çeşit ayrımcı sınıflandırıcıdır; temelde aradığı şeyin etiketli örnekleri verilebilecek bir sıralama makinesi ve ardından deneyimlediği yeni örnekleri kategorize edebilir.

Gollakota, “Teknolojimiz, 2009’dan 2017’ye kadar olan kalp durmaları sırasında Seattle King County’nin EMS servislerine 911 çağrıdan elde edilen agonal solunum sesleri üzerinde test edildi” dedi. “Teknolojimizi 35 farklı yatak odası ortamında toplanan 164 saat uyku sesini, ayrıca hastaların apne, hipopne ve horlama olaylarının olduğu 82 saat uyku laboratuarı sesini değerlendirdik. [Bunlar], agonal solunuma benzer gelebilir. Tüm bu senaryolarda agonal solunum seslerini doğru bir şekilde tanımlayabildiğimizi gösterdik. ”

Gollakota, aracın henüz asal süreye hazır olmadığını belirtti. “Algoritmayı daha sağlam hale getirmek için Seattle King County’nin ötesindeki farklı coğrafi alanlarda daha fazla veri toplamak zorunda kalacağız” dedi.

Bununla birlikte, sonuçlar son derece umut verici. Npj Digital Medicine dergisinde yayınlanan son bir makaleye göre , UW ekibinin aracı 20 metreye kadar bir mesafeden agonal solunum vakalarını% 97 hassasiyetle tespit edebiliyor. Halen teknolojiyi Sound Life Sciences adlı bir koruma şirketi aracılığıyla pazarlamak istiyorlar.

Sağlık açısından oldukça faydalı teknolojiler hakkında sizin fikirleriniz nelerdir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz