Alışverişte dengeleri değiştirecek yeni yönetmelik açıklandı!

0
307 Okunma
e-ticaret

Ticaret Bakanlığı bugün alışveriş düşkünlerinin dengesini bozacak bir açıklama da bulundu. Artık satın aldığınız tüm ürünleri iade hakkınız olmayacak. İade edilen ürünlerin kargo ücretide alıcılar tarafından ödenecek. İşte Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelikler.

Teknolojik ürünlerin iadesi yapılmayacak

Online alışveriş ile tasarruf etmenin püf noktaları

İnternetten alışveriş yaparken Mesafeli satış Sözleşmesi adında bir sözleşme imzalıyoruz. Bu sözleşme yasaların size ve satıcı verdiği hakları açıkça beyan ediyor. Bugün Ticaret Bakanlığı Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği başlığında yeni bir yayım yaptı. Yeni yönetmeliğe göre artık teknolojik ürünlerin iadesi yapılmayacak. İade edilemeyecek ürünler arasına Akıllı saat, tablet, telefon, drone ve bilgisayar gibi sık satın aldığımız birçok ürün giriyor. Bu ürünlerin iadesi tek bir şartla yapılabilir. Oda satılan ürünün ayıplı olması halinde. Onun dışında hiçbir şartta iade hakkınız bulunmuyor. Yeni yönetmelik 1 Ekim 2022 tarihi itibari ile geçerli olacak. Madde 15’e yapılan eklemeler şu şekilde;

  • “Tüketiciye teslimi yapılmış olan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlara ilişkin sözleşmeler”

  • “Canlı müzayede şeklinde açık artırma yoluyla akdedilen sözleşmeler”

  • “Tanıtma ve kullanma kılavuzunda satıcı veya yetkili servis tarafından kurulum veya montajının yapılacağı belirtilen mallardan kurulum ya da montajı yapılanlara ilişkin sözleşmeler”

Buna ek olarak bir süredir gündemde olan iade kargo ücretleri artık müşteriye ait olacak. Bu konuyu içeren madde de şu ifadelere yer verildi;

 “(3) Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür. Ancak, tüketiciye teslim edilen malın kanunun 8 inci maddesi kapsamında ayıplı olması durumunda tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulamaz. Tüketicinin talep etmesi halinde iade masrafı, kendisine iade edilecek mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarından mahsup edilebilir.”

Game of Thrones House of the Dragon rekor kırdı!

Özellikle iade konusunda e-ticaret yapan satıcıların yüzü gülecek. Yeni yönetmelik ile gereksiz iadeler ortadan kalkmış olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz