Ani kalp durmasında ölüm riskini azaltan cihaz geliştirildi

0
165 Okunma

Bilim insanları dünyadaki en yaygın ölüm nedenlerinden biri olan ani kalp durmasında ölüm riskini düşürmeyi hedefliyordu. Bu hedef doğrultusunda Neurescue adında bir cihaz geliştirdiklerini duyurdu.

Ölüm riskini 9 kat azaltabilecek

Dünya genelinde en sık karşılaşılan ölüm nedenlerinden ani kalp durmasında yıl içinde 7 ila 9 milyon kişi hayatını kaybediyor. Bu durumdaki kişilere uygulanmakta olan standart işlemler kalp masajı ve kalbe elektroşok vermek oluyor. İki yöntemle vücuttaki kan akışının yaklaşık üçte biri sağlanırken kalp masajı hastanın ömrünü yaklaşık 30 dakika uzatıyor. Sürenin az olması ile kan eksikliği, beyin hasarına ve ölüme yol açabiliyor. Bahsi geçen yöntemler ile her 10 kişiden biri sağ kurtarılırken Danimarka’nın başkenti Kopenhag merkezli Neurescue cihazı, bu hayatta kalma oranını 9’a yükseltmeyi amaçlıyor.

Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 programının fonladığı Neurescue’nun kurucusu Dr. Habib Frost, söz konusu zaman aralığını genişletmeyi ve bu sayede kalbi duran hastalara stent ve kalp pili takacak olanağı yaratmayı amaçladıklarını belirtti. Cihaz şu anda profesyonel doktorlar için tasarlanmış olsa da Dr. Frost, doktor olmayanların da kullanabileceği Neurescue’yu geliştirmeyi umuyor.

Aşırı işlenmiş gıdalar tehlike saçmaya devam ediyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz