Aşırı internet kullanımı gençlerde intihar eğilimini mi arttırıyor?

0
390 Okunma

Sanal dünyanın artık gerçek dünyanın önüne geçtiğini belirten Dr. Jean M. Twenge‘in görüşleri, global güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs tarafından 2017’nin başında yapılan araştırmanın bulgularını destekliyor. Bitdefender Antivirüs çocuklarını çevrimiçi risklere karşı güvende tutmak isteyen ebeveynleri uyarıyor.

Psikolog ve toplum yorumcu Dr. Jean M. Twenge’ye göre, çocuklarının günde iki saatten fazla akıllı telefonlarıyla zaman geçirmelerine izin veren ebeveynler, onların mutsuz, yalnız ve depresif biri haline gelmelerine neden olabileceğini söyleyen Twenge, ​​kendisinin iGen olarak tanımladığı, 1995 ve 2012 yılları arasında doğan çocuklarda internetten aşırı doz aldıkları için intihar eğiliminin ve diğer risk faktörlerinin daha fazla bulunduğunu belirtiyor.

Ergenlik Çağını Akıllı Telefon İle Geçiren İlk Nesil

Araştırmalar bu cihazların davranış, tutum ve zihinsel sağlık üzerinde çok büyük bir etkisi olduğunu gösterirken, iGen’in tüm ergenlik çağını bir akıllı telefon ile geçiren ilk nesil olduğu gözden kaçırılmaması gereken bir faktör bir olarak görülüyor. Twenge, “Gençler arkadaşlarıyla yüz yüze görüşmeye artık daha az zaman harcıyor” diyor.

Aynı zamanda Twenge, kitabında yaptığı araştırmanın bir parçası olarak, gençlerde depresyon belirtileri, kaygı ve hatta intihar risk faktörlerinde ciddi bir artış kaydettiğini hatırlatıyor. Twenge, “Gençler, sadece beş yıl önceki gençlerden daha fazla endişe, daha fazla depresyon hissediyor.” diyor.

Araştırmaya göre, günde bir saat boyunca akıllı telefon kullanan gençler, en az risk faktörü ile karşı karşıyalar. Bununla birlikte, internete bağlı mobil cihazlarında günde iki saat veya daha fazla vakit geçiren gençlerde, bu risk faktörlerinden herhangi birinin görülme ihtimali önemli derecede artıyor. Twenge, çocuklarını güvende tutmak isteyen ebeveynlerin cihaz kullanımına zaman sınırlaması getirmesi gerektiğini belirtiyor.

Erkekler Kızlardan Daha Fazla İnternet’te Zaman Geçiriyor

Global güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs tarafından 2017’nin başında yapılan bir araştırma Twenge’nin bulgularını destekliyor. Araştırmaya göre, 18 yaşın altındaki çocukların yaklaşık %15’i aynı anda hem akıllı telefon hem de bilgisayar kullanıyor. Çevrimiçi olarak geçirdikleri süre ise yaşları ilerledikçe neredeyse ikiye katlanıyor.

Erkek çocuklar akıllı telefon ve bilgisayarlarıyla kız çocuklardan 3 kat fazla vakit geçirirken, 12 yaşından sonra çocuklar bilgisayarlarından çok telefonlarını kullanıyorlar. 5 ile 17 yaş aralığındaki çocuklar bilgisayarlarını kullanarak günde ortalama 2 saatlerini harcıyorlar.

Cep telefonunu kullanarak harcadıkları zaman ise günde 1 saatten yaşları büyüdükçe 2 buçuk saatin üzerine kadar çıkıyor. 10 yaşından sonra, erkekler ile kızlar arasındaki fark önemli bir hal alıyor. Erkekler bilgisayar oyunlarına ve teknolojiye olan merakları sebebiyle kızlardan 1 saat daha fazla çevrimiçi zaman harcıyorlar.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz