Cep telefonları için doğru şarj aleti nasıl seçilir?

0
1.226 Okunma
şarj aleti

Cep telefonlarının en hızlı bozulan aksesuarları hiç şüphesiz şarj cihazları. Bunun yanı sıra büyük firmalar artık kutu içeriğinde şarj cihazı bulundurmama kararı aldı. Hal böyle olunca doğru şarj aleti seçmek konusunda kafalarda soru işaretleri oluşmaya başladı.

Doğru şarj aleti nedir? Telefonum için hangi şarj aletini almalıyım?

Şarj aleti

Öncelikle seçmeniz gereken şarj başlığı yani adaptör. Eğer kaliteli ve telefonunuza uygun adaptörü seçemezseniz, kablo seçimi tek başına performans sağlayamaz. Elektrik akımını kablonuza doğru şekilde aktaracak kaliteli adaptör seçimi için öncelikle telefon özelliklerinizi de bilmeniz gerekiyor. Ülkeler kendi içlerinde farklı voltaj aralıkları kullanmaktadır. Türkiye’de bu aralık 220-240w arasındadır ve priz girişi tek tiptir. Hızlı şarj normal şarj mı alacağınıza karar vermek ise tamamen telefonunuzuz özelliğine bağlı. Siz hızlı şarj bir cihaz alsanız dahi telefonunuz bu özelliği desteklemiyorsa, verim alamazsınız.

İkinci seçiminiz şarj kablosu. Telefon dünyasında Mikro USB, USB-C ve Apple’ın kendi bağlantı noktası Lightning olmak üzere 3 çeşit kablo var. Telefonunuza uygun olan ucu seçebilir veya dönüştürücülerden faydalanabilirsiniz.

Telefonunuzun nasıl bir adaptör ve kabloya ihtiyacı olduğunu öğrendikten sonra bakmanız gerek üçüncü etken volt ve amper ölçüsüdür. Bir örnekle açıklayacak olursak 5V (Volt) ve 1A (Amper). Denklem oldukça basit, bu şarj aleti 5W’da şarj etme kapasitesine sahip. 5V ve 3A şarj cihazı alırsak 15W’a, 10V ve 4A ise 40W’a şarj edebilecek. Volt ve Ampere bakarak, şarj cihazının son güç çıkışını anlayabiliriz. 15W’lık hızlı şarj varsa ve 60W’lık bir şarj cihazına takarsak, 15W’da şarj olmaya devam eder.

Bütçenizi kontrol edebileceğiniz 5 uygulama önerisi

Doğru şarj aleti seçmeniz için öncelikli ölçünüz daima telefonunuzun özellikleri olmalıdır. Önemli olan şarj cihazınızın ne kadar güçlü olduğu değil telefonunuzun ne kadar güce ihtiyacı olduğudur. Kablolu şarj cihazları için hal böyleyken bazı telefonlarınız için kablosuz şarj cihazı seçeneğinizde mevcuttur. Kablolu cihazlar kadar yüksek verim alamayacağınız bu şarj seçeneği için öncelikle aracı cihazın özelliklerini hesaba katmanız gerekir. Kablosuz şarj aletinin maksimum gücüne göre adaptörü seçtikten sonra kabloya ihtiyaç duymadan kullanabilirsiniz.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz