Çocukların gelişim süreçlerinde kitap okuma alışkanlığını edinmeleri oldukça önemli. Çünkü başarıya giden yolun en baş evresi merak etmekten geçiyor. Siz de az sonra anlatacağımız yöntem sayesinde çocuklarınızın hem kitap okuma alışkanlığını hem de kreatif yönlerini geliştirebilirsiniz.
Kreatif ve kitapsever ayrılmaz bir ikili
Kitap okudukça küçükten büyüğe herkesin kreatif yönü genişler ancak siz çocuklarınız henüz gelişirken bu yönü destekleyebilirsiniz. Aslında yapmanız gereken oldukça basit. Çocuğunuz kitap okurken ona sorular sormak. Mesela elinize bir kitap alın ve kapaktaki görsel hakkında ne düşündüğünü ya da görsele bakarak kitabın ne anlattığını tahmin etmesini isteyin. Aynısını kitap okurken bir sonraki sayfada ya da bir sonraki bölümde ne olabilir şeklinde sorarak da yapabilirsiniz. Bunu yapmanın birkaç yolu var;
- Okuduğu hikayedeki belli başlı kelimeleri bir post-it ile kapatarak o kelimelerin ne olduğunu veya yerine neler gelebileceğini sorun.
- Çocuğunuza kitapla ilgili çalışma kağıtları hazırlayın. Ama basit ve eğlenceli olmasına dikkat edin. Mesela kitapla ilgili bir cümle yazın ve aralarda boşluk bırakarak kendi hayal gücüne göre doldurmasını isteyin.
- Kitap tamamen bittiğinde çocuğunuza kitap içerisindeki bir bölümü yazacak olsaydı hangisini yazardı, nasıl yazardı gibi sorular sorarak tartışın.
- Eğer bol resimli bir kitap okuyorsanız hikayenin hiçbir yerini göstermeden sadece resimler üzerinden kendi hikayesini oluşturmasına izin verin.
Bu tarz diyaloglar hem çocuğunuzun kitaplara eğlenceli bir şekilde bakmasını sağlayarak kitap okumaya karşı olan hevesini arttıracak hem de tahminleri ve hayal gücü sayesinde kreatif yönünü geliştirmeye yardımcı olacak.