Yaklaşık 2 yıldır hayatımızı değiştiren COVID-19 salgını ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Birçok varyantının ve yan etkilerinin olduğu hastalık ile ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Yapılan araştırmaya göre koronavirüs hastalığı beyindeki gri madde kaybına neden olabiliyor.
COVID-19 yan etkilerine bir yenisi daha ekleniyor
Birleşik Krallık’ta yapılan bir araştırmaya göre koronavirüs geçiren kişilerin beyin dokularında farklılık gözlemlendi. Genetik ve sağlık bilgilerinin yer aldığı UK Biobank veri tabanı kullanılarak yapılan araştırmaya göre; koronavirüs hastalığını atlatan kişilerin zamanla beyin dokularının değiştiğini gözlemledi. Elde edilen sonuçlara göre; hastalığı hafif atlatanlarda da bile beyin dokularında ve gri maddede kayıp yaşandığı ortaya çıktı. 782 gönüllü üzerinde yapılan araştırma sonucu olarak; “hastaların uzun vadede bunama geliştirme riskini artırabileceği” varsayımı öne sürüldü.
Pfizer’den 12 yaş altı çocuklar için düşük dozlu aşı denemesi
Gri madde kişilerin duygu uyandıran olayları hatırlamalarını sağlıyor. Koronavirüs etkilerinden biri olan koku ve tat alamama durumu bu madde de ki baskıdan dolayı gerçekleşiyor. Sonuç itibari ile burada yaşanan kaybın ilerleyen dönemlerde erken bunama ihtimalini de peşinden getireceği düşünülüyor. Fakat bu konunun gerçekten bir sorun olup olmayacağı ile ilgili kesin ifadeler kullanmak için daha derin bir araştırmaya ihtiyaç olduğu varsayılıyor. Araştırma sonucu yayınlanan makalede şu ifadeler yer aldı;
“Bulgularımız tutarlı bir şekilde birincil koku alma ve tat alma sistemiyle doğrudan bağlantılı limbik alanlardaki gri madde kaybıyla veya beyindeki koku ve tat gibi duyuların algılanması alanlar ile ilgilidir”