Dijital tacize karşı alınabilecek tedbirler

0
335 Okunma
dijital taciz

Yapılan araştırmalara bakıldığında kadınların erkeklerden daha fazla dijital tacize maruz kalıyor. Sanal ortamın verdiği rahatlık ve tespit edilememe düşüncesi tacize eğilimli kişileri cesaretlendirebiliyor. Dijital tacize karşı alınabilecek tedbirleri sizler için listeledik.

Dijital tacize karşı yapılacaklar

dijital taciz

Yapılan araştırmalara göre 18-24 yaş aralığındaki kadınların %26’sı dijital taciz veya dijital şiddet olarak adlandırdığımız siber zorbalıklara maruz kalıyor. Siber saldırılara maruz kalmamak ve zararlarından korunmak için bazı tedbirler alabilirsiniz.

Öncelikle sakin olun ve kendinizi güvenceye alın

Tacize uğramak, tehdit edilmek; sanal veya gerçek ortamda kötü etkiler yaratır. Ani tepkiler vermeyin ve sakinliğinizi koruyun. Dijital tacize maruz kaldığınız hesaplarınızın gizlilik ayarlarını değiştirerek kişinin sizin başka bilgilerinize de ulaşmasına engel olabilirsiniz.

Delilleri toplayın ve bildirin

Çoğu kişi o anki öfke ile tacize uğradı mesaj, gönderi ve çağrıları siler. Bu hataya düşmeyin. Tacize uğradığınızı hissettiğini her mesaj, arama ya da gönderi sizin için bir delildir. Bu delilleri topladıktan sonra tacizciyi bildirerek engelleyin. Sonrasında topladığınız veriler ile gerekli birimlere suç duyurusunda bulunarak kendinizi güvenceye alın.

Dijital taciz gerçek hayatta karşınıza çıkabilir. Tedbirli olun

Dijital tacizde bulunan kişinin sizi tanıyor ve istediği zaman size ulaşacak konumda olma ihtimalini unutmayın. Bir süre kendinizi korumaya almanızda fayda var. Çevrenizde güvendiğiniz arkadaşlarınızla ve ailenizle durumu paylaşarak olası bir durum için güvence sağlayabilirsiniz. Eğer dijital şiddet uygulayan kişi ile fiziksel bir temasınız olursa gerekli birimlere başvuru yaparak tedbirinizi alın.

Instagram DM üzerinden yapılan tacizlere son verecek

Verilerinizin güvenliği önemli

Kötü niyetli insanların hakkınızda ne kadar veri topladığını görünce tedirginlik hissedebilirsiniz. Şifrelerinizi özel cihazlarınızı başkaları ile paylaşmaktan kaçının. Hakkınızdaki özel bilgileri içeren görsel ve video gibi içerikleri internet ortamında yayınlamamaya özen gösterin. Arkadaşlarınız iyi niyetli insanlar olabilir. Fakat istemeden sizin bilgilerinizin yayılmasına da sebep olabilirler.

Kullandığınız uygulamalara ve onlara verdiğiniz izinlere dikkat edin

Bazen küçük bir fotoğraf düzenleme uygulaması, basit bir oyun bile verilerinizi tehlikeye atmak için yeterlidir. Bu yüzde uygulama edinirken güvenli yerlerden indirme yapın ve verdiğiniz izinlere dikkat edin. Dijital taciz amacı ile kötü niyetli yazılımlar sizden habersiz verilerinizi toplar.

Güvendiğiniz bir anti-virüs yazılımı edinin

Cihaz güvenliğinizi korumak için bir anti-virüs yazılımı edinebilirsiniz. Sizin göremeyeceğiniz ayrıntıları çok rahat ayırt eden bu yazılım paketleri; kötü niyetli yazılımlara karşı sizi uyarır.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz