Doğum kontrol hapları ruh halinizi etkiliyor mu?

0
492 Okunma
Doğum kontrol hapları ruh halinizi

Dünya üzerinde 100 milyondan fazla kadının doğum kontrol hapı kullandığı tahmin ediliyor. Bedensel olarak ihtiyaç dahilinde kullanılan bu ilaçların, ruhunuza etkisini hiç sorguladınız mı? Bu konuda siz ışık tutacak araştırma verileri ile karşınızdayız. İşte doğum kontrol haplarının ruh haliniz üzerindeki olası etkileri

Doğum kontrol hapları psikolojiyi bozuyor mu?

Sanal Avrupa Psikiyatri Kongresi’nde kadınları ilgilendiren bir alanda bazı sunumlar yapıldı. Elena Toffol ve Finlandiya’daki Helsinki Üniversitesi ekibi tarafından gerçekleştirilen araştırmada iki grup insan incelendi. Doğum kontrol hapı kullanan bu iki gruptan bir tanesi %40’dan fazla intihara meyilli olarak değerlendirildi. Aslında bu konuda yapılan ilk araştırma bu değil. Daha önce Danimarka da yapılan bir araştırma sonucu da benzer verileri ortaya koymuştu. 2017 yılında yapılan araştırmaya göre ilaç kullanımının intihar girişimini artımı ile doğru orantılı olduğunu vurguladı.

60 yıldan daha uzun bir tarihe sahip olan doğum kontrol hapları tüm dünyada şaşırtıcı derecede popülerdir. İlacın iki türü var. Sadece progesteron içeren formül ve östrojen ve progesteron içeren formül. Farklı tedaviler için kullanılsa da ilaçların asıl kullanım sebebi yumurtlamayı durdurmak veya azaltmaktır. İçerdiği sentetik hormonlar sayesinde bunu başarabilen ilaç elbette yalnızca bu etki ile kalmıyor. Aslında bu ilaç isimlendirme olarak farklı bir genellemeyi işaret ediyor. İlacı Hormonal kontrasepsiyon, migren, kistik akne, kronik menstrüel ağrı, polikistik over sendromu (PCOS) ve endometriozis dahil olmaz üzere birçok rahatsızlığın tedavinde kullanmanız mümkün.

Bir tedavi ya da korunma yöntemi alarak tercih edilen ilaçların en sık bırakma sebebi ise psikolojik etkileri. Birçok kadın ilacı başladıktan sonra daha depresif olduğunu ve çabuk sinirlendiğini dile getirerek ilacı bırakıyor. Southampton Üniversitesi’nde cinsel sağlık ve üreme sağlığı profesörü ve editörü Cynthia Graham konu hakkında, “Hapı deneyen ve olumsuz ruh hali etkileri veya cinsellik olumsuz etkileri olan kadınların ondan çıkacağını hesaba katmaz.” açıklamasını yapıyor.

Konu hakkında yapılan daha birçok araştırma var. Ayrıca bu ilaçların prospektüsünde psikolojik yan etkilerinden söz ediyor. İlacı kullanıyor ve bu etkileri hissediyorsanız yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz