Dünya Yedekleme Günü’ne özel tavsiyeler

0
298 Okunma

Bugün 31 Mart Dünya Yedekleme (Backup) Günü. Yakın zamanda verilerinizi yedeklediniz mi? Her gün insanlar, işletmeler ve hatta oyunlar, bu tek temel prosedürü takip etmedikleri için çok büyük miktarda değerli veri kaybederler. Dünya Yedekleme Günü, dosyalarınızı yılda bir kez bile olsa yedeklemeniz için bir hatırlatma olarak ayrılmıştır!

“Veri kaybı genellikle ani ve beklenmedik olur. Şifreli bir bulut depolama hizmeti sağlayıcısı olan NordLocker‘da siber güvenlik uzmanı olan Oliver Noble, özellikle kimlik avı, dolandırıcılık veya dolandırıcılık gibi siber suçların kurbanı olarak insanlar en kişisel bilgilerinin kaybına maruz kalıyor” diyor. 

“Teknolojiye daha bağımlı hale geldikçe, kişisel verilerin değeri, kaybetme riskiyle birlikte artıyor. Bir tatil fotoğrafının kaza sonucu kalıcı olarak silinmesi çok üzücü olabilir, ancak kötü niyetli bir yabancının Sosyal Güvenlik numaranızı veya pasaportunuzun fotokopisini ele geçirmesi, maddi kayıp veya kimlik hırsızlığı gibi ciddi sorunlara neden olabilir.”

Bu içeriğimizde sizler için bugüne özel hem işinizi hem de özel verilerinizi güvende tutmanıza yardımcı olacak bazı tavsiyelerde bulunduk.

3-2-1 Kuralını takip edin

Neyse ki, her şeyi düzgün bir şekilde yedeklenmiş ve güvende tutmak için anlaşılması kolay bir yöntem var. Buna “3-2-1 kuralı” denir. İki farklı ortam biçimindeki yedeklerle ve bunlardan biri site dışında tutulan verilerinizin üç kopyasına sahip olmalısınız. Üzerinde çalıştığınız veya sürekli olarak okuduğunuz veriler olan bir ana, harici bir sabit sürücüye yerel bir yedekleme ve ardından farklı bir yerde veya bir bulut hizmeti aracılığıyla üçüncü bir yedeklemeye sahip olabilirsiniz. 

dunya-yedekleme-gunu-ne-ozel-tavsiyeler-1

Harici sabit disk satın alın

Harici bir sabit sürücü ile tüm verilerinizi ve dosyalarınızı istediğiniz zaman erişebileceğiniz fiziksel bir cihaza manuel olarak yedekleyebilirsiniz. Bu sürücüler, veri yedekliliği elde etmenin güvenilir bir yoludur. Harici bir sabit disk, bulut tabanlı hizmetler gibi internet erişimine dayanmaz ve verileri yeni bir cihaza aktarırken kolay bir düzeltmedir.

Ancak, harici sabit sürücüleri kullanmak, verilerinizi yedeklemek için daha pratik bir yaklaşım gerektirir. Düzenli olarak kendiniz yedekleme yapmak ve sabit sürücünüzü güvenli bir yerde saklamak sizin sorumluluğunuzdadır. Bulut çözümleri büyük miktarda depolama sunarken, sabit disklerdeki depolama alanı sınırlıdır, bu nedenle birden fazla cihaz satın almanız gerekebilir. Tüm verilerinizi barındırmak için en az bir terabaytlık alana sahip ve hızlı bir şekilde birikme eğiliminde olan bir harici bi sürücü arayın.

dunya-yedekleme-gunu-ne-ozel-tavsiyeler-2

  • Şifrelerinizi kafanızda tutmayın. Bunları bir deftere yazmak da bir seçenek değil çünkü onu da kaybedebilirsiniz. Bu nedenle, en iyi yol, tüm şifrelerinizi, çevrimiçi hesaplarınıza yapılan diğer girişleri ve kredi kartı bilgilerinizi bir şifre yöneticisinde saklamaktır. Hassas bilgilerinize erişmek için yalnızca bir ana parolayı hatırlamanız gerekir.
  • Akıllı telefonunuzu yedeklemeyi unutmayın. Android ve iOS cihazlar, fotoğraflarınızı, iletişim bilgilerinizi ve mesajlarınızı kolayca yedeklemenizi sağlayan bulut çözümleriyle birlikte gelir.
  • Hiçbir bilginizin korumasız kalmaması için düzenli olarak yedekleme yapmayı veya cihazınızın ayarlar menüsünde veya uygulama içi tercihlerde otomatik yedeklemeler kurmayı unutmayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz