Başlıkta okuduğunuz şey bir şaka değil bilimin eşsiz bir yorumu diyebiliriz. Peki ananas artıkları ile üretilen soğutucu nasıl oluyor?
Öncelikle ananaslar, dünya tropik meyve üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor ve her yıl 25 milyon tondan fazla hasatı yapılıyor. Ancak bunun yarısından fazlası yaprak, kabuk ve tohum gibi yan ürünlerden oluşuyor ve bu ürünler işe yaramadığı için israf ediliyor.
Bu ise araştırmacıların ve mühendislerin ilgisini çekmiş ve bu tropikal meyvenin artıklarından neler ortaya çıkarabileceklerini araştırmışlar. Sonuçlar ise oldukça şaşırtıcı. Singapur ve Vietnam’daki mühendisler, ananasın artıklarının içinde bulunan bazı maddelerin soğutucu oluşturmada kullanılabileceğine ulaşarak, bu şaşırtıcı buluşa imza attı.
Ananas artıkları ile farklı bileşikler içecekleri soğuk ya da sıcak tutuyor
Farklı bileşiklerin ve ananas artıkları ile oluşturulan bu buluş hem ekolojik denge bozulmadan döngüye yeni ürünlerin katılmasını sağlıyor hem de bu sayede ortaya çıkan atıkların gramajları da azaltılmış oluyor. Keşfedilen bu ürün yüzde 96 oranında ürünlerin sıcak ya da soğuk kalmasını sağlıyor. Ortaya çıkan ürün ananasın jel formu gibi bir şey ortaya koyuyor. Ve içeceklerin ambalajlarına sarılıyor.
Uzmanların deneylerinde kullanılan ananas atıkları içeceklerin hem soğuk hem de sıcak kalmasını sağlayarak fark yarattı. İçeceğin 3 saat soğuk kalmasını sağlayan ürün, aynı şekilde 2 buçuk saat boyunca da içeceğin sıcak kalmasını sağladı. Bulgular, tarımsal atıkların geri dönüşümü için yeni, çevre dostu bir yaklaşım sunuyor.