Dünyanın ilk sosyal akıllı şehri!

0
225 Okunma

Akıllı şehir girişimleri tüm dünyada vatandaşların yaşam kalitesini artırmak için son sürat devam ediyor. Sosyal zorlukların farklı yönlerini çözmeyi hedefleyen akıllı şehirler için istenen bedeller aslında düşük gelirli aileler için her zaman çok da karşılanabilir olmuyor. Bu sorundan yola çıkan Brezilya, Laguna isimli bir akıllı şehir projesini hayata geçirdi. Bu şehrin diğerlerinden farkı sosyal olması.

ABD ve Avrupa’ya ihracat için hayati öneme sahip potansiyeli olan Laguna aslında küçük bir mahalle. Mahallenin akıllı şehir projesi olmasının üç önemli nedeni var; 330 hektarlık geniş bir alana sahip olması, ekonomik büyüme ve konut eksikliği potansiyeli.

Akıllı şehir Laguna’da 25 bin kişiye konut sağlamayı amaçlayan yapının ilk aşaması tamamlandı. Son aşama da 2020 yılının ilk aylarında tamamlanacak. 

Sosyal akıllı şehir nedir?

Laguna akıllı şehrini sosyal yapan, şehirde sunulan tüm hizmet ve fırsatların her gelir grubu tarafından erişilebilir olması. Sıfırdan başlayan projede düşük gelirli aileler için Minha Casa Minha Vida (Evim Hayatım) adında bir sosyal konut programı mevcut. Şehirde düşük gelirli ve orta gelirli ailelerin ulaşabileceği konut fiyatları sunuluyor. Ayrıca program tarafından ailelere finansal ek gelir de sağlanıyor. 

Sakinlerin evlerinden iş yerlerine yürüyerek ya da bisiklet ile ulaşabildiği projede kütüphane, ücretsiz İngilizce kursları, sinema seansları, el sanatları ve girişimcilik programları sunan bir kültür enstitüsü bulunuyor. Burada yaşayanlar için tüm bu hizmetler ücretsiz. 

Akıllı Şehir Laguna projesinin CEO’su Susanna Marchionni, “Şehrin bir bütün olarak büyümesini sağlayacak projeler ve ekonomik olarak tüm gelir grubu ailelerine hitap etmesi Laguna’yı dünyanın ilk sosyal akıllı şehri yapıyor” dedi.

Laguna’da yaşamayı zorlaştıran çevresel faktörler hâlâ var ancak sosyal gelişme ile bunlarından üstesinden gelineceği düşünülüyor. 

Akıllı şehir Laguna’nın büyümesi dört koldan olacak. Kentsel planlama ve mimari, ağaçların büyümesi ve insanların yürümesi. İnsanların yürüyebilmesi için caddelerde 2,5 metre ile 7 metre arasında kaldırımlar yapılıyor. 

Şu anda resmi olarak şehir statüsünde bulunmayan Laguna, proje tamamlandığında statüsüne kavuşacak. Laguna’da akıllı toplumsal çözümler sunabilmek için Samsung, Arup, StarBoost, Enel ve TIM gibi şirketlerle ortaklıklar kurulduğunu da söylemek gerekiyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz