Ebeveynler dikkat: Çocuk takip uygulamaları sizi gözetliyor olabilir!

0
1.136 Okunma

Ebeveyn veya bir çocuğun gözetimden sorumlu kişiyseniz onlara göz kulak olmak için bazı mobil uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Peki, çocuğunuzu anlık olarak takip eden ve size bilgi veren uygulamalar ne kadar güvenli. Yapılan bir araştırma sonucu ortaya çıkan bilgilere göre aslında bu çokta güvenli bir yol değil. Gelin birlikte inceleyelim.

Çocuk takip uygulamaları güvenli mi?

Çocuk izleme uygulamaları sizi gözetliyor olabilir!

Yeryüzünde akıllı telefon kullanmayan insan neredeyse kalmadı. iOS ve Android gibi yazılımlar ile desteklenen akıllı cihazları olduğundan da akıllı yapan bir etken var. O da mobil uygulamalar. Bu uygulamalar sayesinde cihazları hayatımızın her alanında aktif olarak kullanabiliyoruz. Çocuk takip uygulamaları da bunlardan bir tanesi. Çocuklarımızın güvenliği için yüklediğimiz bu uygulamalar aslında tehlikeli olabilir. Nasıl mı? Cybernews tarafından yayınlanan rapora göre; Google Play üzerinden 85 milyondan fazla indirilen bir uygulama siz ve çocuklarınız bilgilerini kötü niyetli kullanıcılara aktarıyor olabilir.

Çocuk izleme uygulamaları sizi gözetliyor olabilir!

2021 yılında yapılan bir ankete göre ABD’de yaşayan ailelerin %50’si; İngiltere’de yaşayan ailelerin %40’ı çocuk takip uygulamaları kullanıyor. Dolayısıyla bu uygular oldukça yaygın ve tehlikeye açık durumda. Şimdiye kadar ortaya çıkan bilgilere göre popüler uygulamalardan bazıları ciddi güvenlik açıklarına ve kötü niyetli yazılımlara bilgi aktarmak ile anılıyor. Bir siber güvenlik şirketi olan Casaba Security’nin kurucu ortağı Jason Glassberg konu hakkında bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamaya göre çocuk için yüklenen bu uygulamalar; telefona açılan bir arka kapı ve bu uygulamalar çocuğunuz hakkındaki tonlarca veriyi topluyor. Mobil uygulamaların güvenliği ve gizliliği için MobSF tarafından yapılan bir analizin sonuçları da şu şekilde;

“On uygulamadan yedisi gizlilik için B, en iyi ikinci not aldı ve ikisi C aldı. 50 milyondan fazla kez indirilen Numaraya Göre Phone Tracker, en düşük F notunu aldı.”

Araştırmanın sahibi Cybernews konu hakkındaki birçok gerçeği tüm çıplaklığı ile gözler önüne seriyor. Araştırma kapsamında incelenen neredeyse tüm uygulamalar üçüncü taraf izleyiciler içeriyor. Bu da ilgili mobil uygulamaların hem çocuk hem de ebeveyn verilerini topladığını açık bir kanıtı. Üstelik toplanan veriler içerisinde kimlik bilgileri, kart bilgileri gibi kişisel bilgiler yer alıyor.

Siz çocuk takip uygulamaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz