Einstein İzafiyet Teorisi doğrulandı!

0
526 Okunma
Einstein İzafiyet Teorisi : E=mc²

İzafiyet teorisi , Albert Einstein tarafından 1905’te  fizik yasalarının tüm hızlandırıcı olmayan gözlemciler için aynı olduğunu ve bir boşluktaki ışığın hızının tüm gözlemcilerin hareketlerinden bağımsız olduğunu belirlemesini konu alır. Ancak bu çalışma teori olarak kalmıştı. Şimdi ise, Şili’deki Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) ile çalışan bilim adamlarından oluşan bir ekip ekibi, bir yıldızın karadelikten geçtiğinde ne olacağını belirlemek için 26 yıl süren bir çalışmayı tamamladı.

Einstein İzafiyet Teorisi doğrulandı! Bilim adına büyük adım!

Çalışmanın sonuçları ise Albert Einstein’ın ünlü İzafiyet Teorisi doğrulandı : Yani gerçekten de E=mc²!!!

Astronomide, yer çekimi alanlarının çok daha güçlü olduğu durumlarda, bu yasaların hala geçerli olduğunu kontrol etmek çok önemlidir. Einstein’in yapmış olduğu İzafiyet Teorisi’ni doğrulamak ve kontrollerini yapmak 0 bilim adamlarına kaldı.Bilim adamları, bu araştırmalara şüpheden çok iyi bir teorinin, test edilmesi  gerektiğini düşündükleri için başladı. Ne yazık ki, Einstein’ın (1905 dolayları) gününe geri dönüp, görelilik mağazasına gidebilme imkanı yok. Ayrıca, Einstein’ın teorilerini, test edebilmek için bazı aşırı çekim alanlarını satın alma imkanı da günümüzde mümkün değil! Bu yüzden bilimadamları, Güneş Sisteminde olup bitenleri, sadece fizik yasalarına göre belirli koşullar altında test edebildi.

Einstein İzafiyet Teorisi doğrulandı! Bilim adına büyük adım!

 

Gökadamızın merkezinde, yaklaşık 26.000 ışıkyılı uzaklıkta, bizim güçlü güneşimizden 4 milyon kat daha fazla kütleli süper büyük bir kara delik var.  Ne yazık ki, etrafında bir sürü toz ve diğer boşluklar mevcut. Bu, yıldızların hareketlerini gözlemlemeyi, çok zorlaştırıyor. Ancak, bilim adamları, Einstein’ın eski zihninde düşündüklerine az da olsa yaklaşabilmek için  ileri teknolojiye sahip. Bu sayede, süper devasa bir kara delikten geçen bir grup yıldızı gözlemlemeyi yakalayabildiler!  Yıldızlar, bu kadar uzakta olmasına rağmen bilim adamlarının, ekipmanlarına kayıt olacak kadar büyükler!

Bu gözlemleri tamamlayan bilim adamları, bu yıldızların yer çekimsel imzalarının neye benzediğini belirlediler. Hareketli yıldızların, karadeliklerin yer çekimi çekmesinden etkilendiği gibi nasıl değiştiklerini gözlemlediler. Ve şimdi de bilim adamlarının ellerinde, Einstein’ın İzafiyet Teorisi’nin her zaman doğru olduğunu gösteren ölçümler var!

En havalı kısım, ekip tarafından yayınlanan beyaz kağıda göre , Einstein’ın teorisinin, şu ana kadar test edilebilecek en sert koşullar altında bile mükemmel bir şekilde doğru olması. Ve bu sonucun, fiziksel evren hakkındaki temel anlayışı anlamamızda, büyük bir yol almamızı sağlayacak olması!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz