Evcil hayvanlara çip taktırma zorunluluğu getirildi

1
690 Okunma

Evcil hayvanlara yıl sonuna kadar mikroçip taktırma zorunluluğu getirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokol ile hayvanların sokağa atılmasının önüne geçilmesi ve çalınan hayvanların rahatlıkla bulunabilmesi hedefleniyor.

Çip taktırmayanlara 10 bin TL para cezası

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre evcil hayvanlara (köpeklere 2021 yılı, kedi ve gelinciklere ise 2022 yılı sonuna kadar) mikroçip takılması gerekmekte. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Kızılinler, evcil hayvanlara getirilen bu zorunlu uygulamanın; serbest veteriner hekimler tarafından yapılabileceğini, 2021 yılı sonuna kadar köpeklerine mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerine ise 10 bin TL para cezası uygulanacağını ifade etti.

Uygulama ile ilgili hazırlıkların tamamlandığını belirten Kızılinler, Bilecik ve Eskişehir’de yaşayan serbest veteriner hekimlere kimliklendirme yetkisi verildiğini söyledi. Ayrıca evcil hayvanların kaybolması durumunda kolaylıkla bulunabileceğini ifade eden Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Kızılinler konu ile ilgili,

“Tarım Bakanlığı ve merkez birliği arasında bir protokol imzalandı. Bu protokol çerçevesinde, Tarım Bakanlığıyla beraber serbest veteriner klinikleri köpeklerin çip ve kimlik işlemlerinde görev yapacak. Bizde Bilecik Tarım İl Müdürlüğü ve Eskişehir Tarım İl Müdürlüğüyle protokollerimizi imzaladık. Eskişehir ve Bilecik illerinde yaşayan hayvan sahipleri köpeklerini veteriner kliniklerine getirecekler ve köpeğin iki ön kol kemiklerinin arasına çip takılacak. Bu çipe bağlı pasaport düzenlenip hayvan sahibine verilecek. Böylelikle köpeklerle alakalı kayıp probleminin önüne geçilmiş olacak. Hem insanların kendi köpeklerinin kaybolması durumunda tekrar bulunmasına fayda sağlayacak hem de köpeklerin sokağa atılmasının önüne geçilecek. Bu uygulamayı 2021 yılı sonuna kadar yapmak mecburi” açıklamasında bulundu.

2021 yılı sonuna kadar mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerine para cezası uygulanacağının altını çizen Mehmet Kızılinler; sözlerine şöyle devam etti:

“75 TL ücreti var. Bugüne kadar 225 TL’ye yapılıyordu. Şimdi neredeyse üçte bir fiyatına yapılacak. Tarım Bakanlığı ve merkez birliğimizin çip konusunda çok ciddi destekleri var. Böyle bir maliyet düşüklüğünün asıl sebebi budur. Yaptırmayanlara ise 10 bin TL’nin üzerinde bir para cezası var. Aslında cezası bir tarafa hayvanların kimliklendirilmesi hem aidiyet açısından hem de sokak hayvanlarının artışının önlenmesi için çok önemli.”

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz