Evde dondurma yapmanın püf noktaları

0
2.252 Okunma

Ekmekten turşuya, sirkeden yoğurda artık pek çok yemeği dışarıdan almak yerine evlerimizde yapıyoruz. Bu trendin rüzgarına kapılan son lezzet ise meyvelerle, tatlılarla, kağıt helva veya külahlarla servis edilebilen dondurma.

Ailenize ve sevdiklerinize hem sağlıklı hem de pratik dondurmalar hazırlamanız için Yemek.com’un derlediği bu püf noktaları tarif defterinize ekleyebilirsiniz.

En önemli konu süt seçimi

Kaliteli, gerçek bir dondurmanın başkahramanı süttür. Sütün rengi, kalitesi, günlük ve katkısız oluşu önemlidir. Süt, mümkünse dinlenmiş olmalıdır. Kıvamlı bir dondurma için manda ya da keçi sütü kullanılmayı tercih edebilirsiniz. Laktoz intoleransı olanlar hindistancevizi sütüyle de farklı dondurma tarifleri deneyebilir.

Sütü koyulaştırmak için salep

Sütü koyulaştıran ise içine eklenen saleptir. Kışın nefis içeceği, yazın da dondurmaya can verir. Süt, toz şeker ve salep kısık ateşte kaynatılır, bir yandan tahta kaşıkla sürekli karıştırılır. Toz salep tanecikleri sütün kıvamlanmasını sağlar. Buradaki püf noktası ise, gerçek ve organik salebi bulmaktır. Zor elde edildiğinden gerçeği biraz pahalıdır ve piyasada satılanların çoğu nişasta bazlıdır. Bu yüzden aktarlara başvurmakta fayda var.

Kıvamı artıran yardımcılar yumurta ve krema

Her tarifte bulunmak zorunda olmasa da kıvam ve renk için dondurmaya sıvı krema ve yumurta sarısı da eklenebilir. Yumurta sarıları benmari usulü pişirilir, sonrasında dikkatlice beyazından ayrılır. Hızlı devirde kremayla çırpılır, kremanın yerine yoğurt da kullanılabilir.

Aroması için meyveler, çikolata, fındık, fıstık ve diğerleri…

Dondurmaya lezzetini verecek meyveleri seçerken, taze ve lezzetli olmalarına dikkat etmek gerekir. Evde kalan meyvelerle dondurma yapmak çok iyi sonuç vermeyecektir. Çikolata seçiminde ise, kakao oranı yüksek ve taze olanı tercih edilmeli. Fındık, fıstık gibi yemişler yine taze olmalı, dondurmaya küçük parçalar halinde eklenmelidir.

Derin dondurucuda geçecek sabırsız saatler

Tüm malzemeler, son dönemde sıkça kullanılmaya başlanan profesyonel dondurma makineleri ya da mikserle iyice karıştıktan sonra, sıra dondurmayı kapağı kapalı bir şekilde buzdolabına koymaya geliyor. Kişi sayısı, tarif ve buzdolabının gücüne göre buzdolabında bekleme süresi 3 ila 5 saat arasıdır. Bazı tariflerde, sorbe yapımında olduğu gibi aralarda karıştırmak daha iyi sonuç verir.

Üç malzemeli dondurma tarifi

Malzemeler: 4 adet olgun muz, 1 yemek kaşığı bal, 7-8 adet ceviz içi.

Hazırlanışı: Muzların kabuklarını soyup dilimleyin. Dilimlediğiniz muzları buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda 1 gün, zamanınız azsa en az 4 saat bekletin. Derin dondurucudan donmuş halde çıkardığınız muzları 1-2 dakika oda sıcaklığında bekletin, ardından dondurma makinesinin içine alın. Muzları yavaş yavaş ezin ve muzlar krema kıvamına gelince içine balı ekleyip karıştırın. Dilerseniz bu şekilde hafif kremamsı olarak kaselere alabilir, cevizle servis edebilirsiniz. Daha soğuk olmasını isterseniz karışımı bir kaseye aktarıp üzerini cevizlerle süsledikten sonra derin dondurucuda 15 dakika kadar bekleterek tüketebilirsiniz.

Hem dondurma hem meyve suyu hazırlıyor

Hotpoint katı meyve sıkacağı, meyve ve sebze suyu hazırlayabildiği gibi evde dondurma yapmanıza da yardımcı oluyor. Hotpoint katı meyve sıkacağının sahip olduğu özel dondurma aksesuarı sayesinde dondurulmuş meyvelerden sağlıklı bir şekilde meyveli dondurma ve sorbe hazırlanabiliyor.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz