Fitness, pek çok kişi tarafından, vücut geliştirme sporları ile karıştırılmaktadır. Belki de bunun nedeni, fitness’in kelime anlamının tam olarak bilinmemesinden kaynaklanır. Sağlıklı olmak ve formda kalmak gibi kelime anlamları bulunan fitness, bu nedenle, sağlıklı pek çok sporu içerisinde barındırabilmektedir. Vücut geliştirmede ise vücudun güçlenmesi amaçlanır ve bu anlamda, vücudun tüm kasları ya da belirli bölgelerin çalıştırılmasına yönelik, aletli ya da aletsiz yapılan spor türleri uygulanır.
Fitness ve vücut geliştirme kavramları
Bu noktada akla şu sorunun gelmesi doğaldır: “Fitness ve vücut geliştirme aynı şeyler değil ise neden fitness yapan kişilerin de vücudu kaslıdır?” Zaten genelde bu sorudur her iki kavramı birbirine karıştıran. Ancak, tırmanma, pedal çevirme, kardiyovasküler egzersizler, kürek çekme, koşma, yürüyüş… gibi pek çok spor, sağlıklı olmak adına fitness kapsamında yapılır ve bunların amaçları her ne kadar, sadece sağlıklı olmaya yönelik yapılmaları olsa da, zaman zaman kaslar üzerinde etkili olabildiklerini de unutmamak gerekir. Vücut geliştirmede aletli ya da aletsiz olarak yapılan her spor ise sadece kas geliştirmeyi, vücudu şekillendirmeyi ve güçlendirmeyi hedeflemektedir.
Hem fitness, hem de vücut geliştirmede, yağlardan kurtulmak hedeflenir ve yağların kaslara dönüşmesi sağlanır. Ancak her iki sporu birbirinden ayırmak adına, sporları uygulayan kişilerin görünümlerine bakılabilir. Vücut geliştirme yapan kişinin vücudunun iri olduğu görülecektir; çünkü hedef kasları geliştirmektir. Fitness ise yağlara dönüştürülen kaslar, sonrasında da sıkılaşır. Bu nedenle fitness yapan kişinin ince bir vücut görünümüne sahip olması durumu söz konusudur.