Gıdaların raf ömrünü uzatan ambalaj!

0
728 Okunma
Cropped image of young woman pushing shopping cart in grocery store

Özellikle ev hanımları için devrim niteliği taşıyan yenilik. Sabancı Üniversitesi, gıdaların raf ömrünü uzatan nano-kil katkılı ambalaj geliştirdi. Yeni gıda ambalaj teknolojisi, ABD’de düzenlenen American Chemical Society ’de tanıtıldı.

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) Araştırmacısı Hayriye Ünal ve ekibi, bu çok yönlü ambalaj ihtiyacını karşılamak amacıyla, farklı işlevler kazandırılmış kil nanotüpleri içeren bir ambalaj filmi geliştirdi. Bu film, meyve ve sebzelerin aşırı olgunlaşmasını ve et örneklerinde mikrobiyal büyümeyi engelleyerek kolay bozulur ürünlerin raf ömrünü uzatan bir özellik taşıyor.

Ambalajın verimliliği test edildi

SUNUM araştırmacıları, nano-kil katkılı film ile domates, muz ve tavuk gibi gıdaları paketleyerek farklı sürelerde bekletti ve sıradan polietilen film karşısındaki verimliliğini ölçtü. 10 gün sonunda geliştirilen yeni filmle paketlenmiş domateslerin kontrol grubundaki sebzelere göre daha iyi durumda olduğu görüldü. Ayrıca altı gün sonunda, muzların bu yeni film sayesinde polietilen filme kıyasla daha diri ve sarı kalabildiği gözlemlendi.

Söz konusu filmle kaplanan ve 24 saat buzdolabında saklanan tavukta polietilen ile paketlenmiş tavuğa kıyasla çok daha az bakteri artışı gözlemlendi.

Gıda kaynaklı bozulmaları azaltacak 

Hayriye Ünal, Sabancı Üniversitesi tarafından patentlenmiş nano-kil katkılı gıda ambalajının piyasaya sürülebilmesi konusunda çalışmalara devam ettiklerini, geliştirilen malzemelerin gıda ile temasının güvenilirliği konusunda testleri sürdürdüklerini belirtti.

Geliştirilen teknoloji ile farklı gıda türlerine özel düşük maliyetli ambalajların tasarlanabileceğini söyleyen Ünal, “Bu tür aktif ambalajlar sayesinde gıda güvenliğine katkı sağlayabilir, bozulma kaynaklı ekonomik zararı azaltabiliriz” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz