Gizli takipçilik ilişkileri nasıl etkiliyor?

0
971 Okunma

Teknolojiyle beraber hayatımıza giren stalker diğer adıyla gizli takipçilik, özellikle yeni biten ilişkilerde yas dönemini uzatıyor. Uzmanlar, her ayrılığın ardından yaşanması gereken yas sürecinin tamamlanamadığına dikkat çekiyorlar. Ayrıca uzmanlara göre kişi yeni bir ilişki için adım atamıyor, diğerine olan öfke artarak devam ediyor. Yas sürecinde yaşanması beklenen depresif duygular yerini daha şiddetli depresyona bırakıyor.

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Polikliniğinden Uzman Klinik Psikolog Orçun Aykol da, sosyal medyada sık kullanılan gizli takipçiliğin sona eren ilişkilerde yas dönemini uzattığını söylüyor.

Ayrılık zihinsel olarak sonlanamıyor

Uzman Klinik Psikolog Orçun Aykol, “Günümüzde sosyal medya, yeni sendromları ve yeni terimleri ortaya çıkarıyor. Bunlardan en önemlisi, sürekli biçimde birini ya da birilerinin ne yaptığını bazen gizlice takip etmeyi ifade eden terim stalklamak.

Stalklamak, daha çok merak edilen bir kişinin yaşamının her detayını öğrenmek için de kullanılıyor. Hal böyle olunca genellikle en çok karşılaştığımız durum özellikle biten ilişkinin kişinin zihninde belki de obsesif biçimde devam etmesi oluyor. Kişi, diğerini stalklayarak ve onun her adımından haberdar olarak kendi değerini sorgulamaya başlıyor. Bu da ayrılığın zihinsel olarak sonlanamamasına neden oluyor” diyor.

Yas süreci tamamlanmalı

Uzman Klinik Psikolog Orçun Aykol, “Ayrılık kişi için fiziksel olsa da ruhsal olarak sağlanamıyor. Her ayrılığın ardından yaşanması gereken sağlıklı bir süreç olan yas tamamlanamıyor. Bu yas süreci tamamlanamadığında ise kişi yeni bir ilişki için adım atamıyor. Diğerine olan öfke artarak devam ediyor. Yas sürecinde yaşanması beklenen depresif duygular yerini daha şiddetli depresyona bırakıyor. Bu davranış kompulsif bir tekrar haline geliyor” diyor.

Depresif dönem uzadıysa destek alınmalı

Uzman Klinik Psikolog Orçun Aykol, “Ancak bu, yaşamınızı çok zorluyor; yani uyku, iştah, mesleki işlevselliğinizde bozulma varsa psikiyatrik destek almanız gerekiyor. Bunun için geç kalmayın!” uyarısında bulunuyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz