Gökyüzündeki en parlak cisim insan yapımı

0
77 Okunma

Eylül 2022’de AST SpaceMobile tarafından fırlatılan BlueWalker 3 uydusu, gece gökyüzünde gözlemlendiğinde beklenmeyen bir parlaklık sergiliyor. Nature dergisinde yayınlanan bir çalışma, BlueWalker 3’ün alçak Dünya yörüngesindeki ticari uydular arasında en parlak olanlardan biri olduğunu ortaya koydu.

BlueWalker 3

Yıldızlardan ve gezegenlerden daha parlak

Uluslararası Astronomi Birliği’nin Karanlık ve Sessiz Gökyüzünü Uydu Takımyıldızı Girişiminden Koruma Merkezi’nden (CPS) araştırmacılar, BlueWalker 3’ü 130 gün boyunca izledi. Uydu, güneş ışığını yansıtan devasa bir anten dizisine sahip ve bu durum, uydu açıldıkça parlaklığını arttırıyor. Şili, ABD, Meksika, Yeni Zelanda, Hollanda ve Fas’taki gözlem tesislerinden yapılan gözlemler, BlueWalker 3’ün gece gökyüzünde zaman zaman yıldızlardan ve gezegenlerden daha parlak göründüğünü ortaya koydu.

Araştırmanın yazarlarından Siegfried Eggl, “Bu sonuçlar, daha büyük ve parlak ticari uyduların arttığını gösteriyor ve bu durum bilimsel gözlemleri olumsuz etkileyebilir” dedi. AST SpaceMobile, BlueWalker 3 tasarımını temel alan yaklaşık 100 hücresel geniş bant uydudan oluşan bir filo kurma planları yapıyor.

Ancak, bu ticari uyduların gökbilimciler için oluşturduğu tek sorun parlaklık değil. Gökbilimciler, bu yapay uyduların radyo astronomiye müdahale edebilecek “istenmeyen elektromanyetik radyasyon” sızdırdığını keşfettiler. Bu durum, yerden gözlem yapan istasyonların bu uydulardan kaçınma stratejileri geliştirmelerini gerektirebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz