Google’dan Sadri Alışık’a özel doodle

0
316 Okunma

Google önemli günler ve kişiler için Doodle yapmaya devam ediyor. Arama motoru bugün, 1995’te hayatını kaybeden Türk sinemasının unutulmaz ismi Sadri Alışık için sanatçının 96. doğum gününde özel bir Doodle hazırladı.

Sadri Alışık kimdir?

Google‘ın doğum gününde unutmadığı Sadri Alışık, 5 Nisan 1925’te İstanbul’un Beykoz ilçesinde doğdu. Alışık, çocukluk yıllarında tiyatroya ilgi duydu ve okul piyeslerinde rol aldı. Beykoz Ortaokulu’nu ve İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdi. Bir süre Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’ne devam etti. Sahneye 1939’da Eminönü Halkevi’nde amatör olarak çıkan Alışık, 1943’te Raşit Rıza Tiyatrosu’nda profesyonel oldu. Küçük Sahne, Oda Tiyatrosu, Kent Oyuncuları, Oraloğlu, vb. topluluklarda pek çok oyunda yer aldı.

1944 yılında Faruk Kenç’in yönettiği Günahsızlar adlı film ile sinemaya adım atan Alışık; sinemada, 1961-62’deki, Nejat Saydam’in yönettiği başrollerinde Ayhan Işık ve Belgin Doruk ile birlikte yer aldığı Küçük Hanımefendi serisi, 1964’ten başlayarak canlandırdığı Turist Ömer ve Ofsayt Osman tipleriyle ile ilgi topladı. Yaşamı boyunca 200’den fazla filmde rol aldı.

Afacan Küçük Serseri’deki rolüyle 1971 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Yengeç Sepeti filmindeki rolüyle de Mehmet Aslantuğ’yla beraber 1994 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü‘nün sahibi oldu.

Alışık, 18 Mart 1995 tarihinde İstanbul’da 69 yaşında hayatını kaybetti ve Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Onun anısına; sinema ve tiyatro sanatçısı eşi Çolpan İlhan’ın kurduğu Sadri Alışık Kültür Merkezi’nce her yıl Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Ödülleri veriliyor. Sadri Alışık’ın oğlu Kerem Alışık da Türkiye’nin sevilen oyuncuları arasında gösteriliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz