Google Maps, Ukrayna vatandaşları için verilerini devre dışı bıraktı

0
357 Okunma

Google, komşusu tarafından işgal altında olan Ukrayna için trafik verilerini an itibariyle devre dışı bıraktı.  Rusya’nın askeri istilasını ilk görüntüleyenlerin açık kaynak uzmanları olduğunu belirten şirket, açıklama yaptı. İşte detayları…

Rusya ve Ukrayna arasında neler oluyor?

Google Maps, trafik verileri sayesinde işgali ilk görüntüleyenlerden oldu

Android akıllı telefonlardan toplanan veriler sayesinde, Google Maps hangi mağazanın, hangi yolun dolu olduğunu tespit ediyor. Uzmanlar, bu tür verilerin istilanın gidişatını etkileyebileceğini açıkladı. Bir açık kaynak istihbaratı (OSINT) uzmanı, Google Haritalar’da Ukrayna sınırında olağandışı “trafik sıkışıklığı” tespit ettikten sonra geçen Perşembe günü erken saatlerde “Rusya’nın istilasının” belirtilerini gördüğünü söyledi.

Middlebury Enstitüsü’nden Profesör Jerry Lewis geçen hafta verdiği açıklamada “”Sanırım istilayı gören ilk insanlar bizdik ve bunu bir trafik uygulamasında gördük.” dedi. Google, Ukraynalı yetkililerle iştişare ederek, yerel kullanıcıları korumak için devre dışı bıraktı. Küresel erişimi kesilen özelliklerin, canlı trafik özelliğini kullanmak isteyen sürücüler için de aktif değil.

Google’ın daha önce gerçekleşen çatışmalar ve savaşlar için bu özelliği devre dışı bırakıp, bırakmadığı kesin değil. Ancak uygulama verilerinin ne kadar önemli olduğuna bir kanıt. Daha öncesinde, fitness takip uygulaması Strava 2017’de kullanıcıların faaliyetlerinin bir haritasını yayınladığında, yanlışlıkla birkaç ABD askeri üssünün yerini ortaya çıkarttı. Böylelikle askerlerin koştuğu rotalar belli oldu.

Uygulama verilerine örnek olarak ise Snapchat’in coğrafi konum özelliklerinin Irak savaşında cepheden görüntü toplamak için kullanılması.   Konum verileri olsun ya da olmasın, sosyal medya üzerinden savaş bölgelerinde paylaşılan bilgiler açık kaynak müfettişler, gazeteciler ve diğerleri için hayati bir araç.

Geçtiğimiz perşembe günü, Ukrayna dışında tespit edilen trafik sıkışıklığı durumunda, uydu görüntülerini kullanarak bölge incelendi. Akıllı telefon verilerinin kendisi muhtemelen Android telefon kullanan askerlerden değil, barikatlarda durdurulan sivillerden geldiği tahminler arasında.

Artık teknolojik ürünler ve datalar savaşlar için de önemli bir rol arz ediyor. Sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı forum sayfamızda bekliyoruz…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz