Rusya ve Ukrayna arasında neler oluyor?

0
207 Okunma

Dünyanın gözü kulağı Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta. Her dakika sıcak gelişmelerin haberini aldığımız bu gerilim nasıl başladı? Son durum ne? Sizler için detaylandırdık.

Rusya Ukrayna’ya arasında savaş nasıl başladı?

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlik bir kaç haftayı aşkındır sürüyor ancak son birkaç gündür bu durumun krize dönüştüğüne tanıklık ediyoruz. Çarşamba gecesi de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbas bölgesinde askeri bir operasyon başlattığını duyurdu.

Kısa süre sonra Kharkiv, Kramatorsk, Mariupol şehirlerinin yanı sıra başkent Kiev’in eteklerinde de patlamalar bildirildi ve birçok Ukraynalı, kuşatmayı atlatmak veya kaçmaya çalışmak için süpermarketler, ATM’ler ve benzin istasyonlarında kuyruklar oluşturmaya başladı.

rusya-ve-ukrayna-arasinda-neler-oluyor-1

Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilimin tırmanmasına ne sebep oldu?

1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılması ve Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle UkraynaUkrayna resmen bağımsız bir ülke ilan etti. O zamandan beri ülke, Avrupa Birliği ve NATO ile daha yakın ilişkiler kuruyor. Ancak Rusya, bu bağları kendi güvenliğine yönelik ekonomik ve stratejik bir tehdit olarak görüyor. 2014 yılında Rusya, Kırım Yarımadası’nı işgal etti ve ardından ilhak etti ve doğu Ukrayna’nın ülkeden ayrılmak isteyen bölgelerinde Rus yanlısı ayrılıkçıları desteklemeye başladı.

Ukrayna ve Rusya krizinde son durum ne?

Ukrayna’nın havaalanları geçici olarak kapatıldı ve olası Rus uçaklarının inişine karşı güvence altına alınırken, Rusya sınır çevresindeki kendi hava sahasını önümüzdeki dört ay boyunca sivil erişime kapattı. Ukrayna cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky , hükümetin devletin tüm bölgelerinde sıkıyönetim ilan ettiğini söyledi ve vatandaşları mümkün olduğunca evde kalmaya çağırdı.

Sosyal medyadan gelen tepkiler

https://twitter.com/elvan_nadif/status/1496780456263573504

https://twitter.com/bayannkaktus/status/1496781866149556224

Sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerini yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz