Güvenilir şifre nasıl oluşturulur?

0
314 Okunma
güvenilir şifre

Sosyal medya hesaplarınız, mail, telefon ve bilgisayar gibi kişisel elektronik aletlerimizin güvenliğini ilk önce şifre ile sağlarız. Şifrelerinizin alışılagelmişlikten uzak ve kırılmaz olması için güvenilir şifre oluşturmayı bilmeniz gerekir. Kişisel hesaplarınızın güvenliğini korumak için şifre oluştururken dikkat etmeniz gereken detayları birlikte inceleyelim.

Klasik şifrelerden uzak durun!

Ardışık sayılar, klavyenin ilk harfler, ad-soyad bilgileri, TC kimlik numarası ve telefon numarası gibi sık kullanılan ve çabuk tahmin edilebilecek şifrelerden uzak durun. Özellikle sosyal medya hesaplarınızdan veya çevrenizdeki insalardan hemen alınabilecek, doğum günü, okul numarası gibi şifreleri koymanız da sizi tehditlere karşı savunmasız bırakabilir. Şifrelerenizi belirlerken bu klasikleşmiş kombinasyonları kullanmamaya özen gösterin.

Karekter çeşitliliklerine yer verin!

güvenilir sifre nasıl olustururlur

Birçok şifre oluşturma rehberinde karşılayabileceğiniz karakter çeşitliliği, şifreleri güçlendirebilecek en iyi yöntem. Belirlediğiniz şifreler yalnızca küçük harf, büyük harf veya sayılardan oluşmamasına özen gösterin. Kullandığınız karakter eşitliliğinin fazla olması sadece kötü niyetli kişiler tarafından değil, bilgisayar programları tarafından dahi kırılamıyor. Güvenilir şifrenin içinde bulunması gereken karakterler şunlar;

  • Küçük harf,
  • Büyük harf,
  • Rakam,
  • Noktalama işaretleri.

Bu şekilde 4 farklı karakter tipi kullanarak güvenliğinizi koruyabilirsiniz.

Tüm şifreleriniz aynı olmasın!

Kendinize özel bir şifre kombinasyonu oluşturduktan sonra tüm sosyal medyalarınıza bunu uygulamayın. Hesaplarınız için farklı kombinasyonlar oluşturabiliriniz. Örneğin, Şifre*123 şeklinde bir şifre belirlediniz. Şifrenizi sosyal medya hesaplarınıza uygularken facebook için Şifre*123F, Instagram için Şifre*123I şeklinde oluşturabilirsiniz.

Kısa şifreler kullanmayın!

Hesaplarınıza girişte kolaylık yaşamak için kısa şifreler kullamayın. Kaydolacağınız platformun özel bir şifre kısıtı yoksa, minimum 6 karakter kullanın. Eğer sizin için çok uzun gelmiyorsa en sağlıklı yöntem 8 ve üzeri karakterli şifreleri kullanmaktır. Şifrelerinizde güvenliği arttırmaya çalışırken karakter sayısını abartıp çok uzun şifreler kullanmak sizi sadece yoracaktır.

Bonus: Şifrelerinizi yazılı olarak hiç bir yere kaydetmeyin!

Güvenilir şifre yöntemleri takip ederek bir şifre oluşturdunuz diyelim. Tüm işlem bununla bitmiyor. oluşturduğunuz şifreleri dijital ortamlarda veya kağıt üzerinde yazarak saklamayın. Ne kadar güçlü bir şifre oluşturursanız oluşturun, eğer yazılı olarak şifrenizi bir yerde saklıyorsanız bilgileriniz her an çalınabilir.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz