Hibrit Araba Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Neler?

0
1.095 Okunma

Son zamanlarda “hibrit” kelimesini çokça duyuyoruz. Kelime anlamı “melez” olan bu kelime zıt gibi görünen ancak aynı amaca hizmet eden şeylerin bir araya gelmesine deniyor. Otomobillerde de bu kavram oldukça yaygın bir şekilde kullanıyor. Peki hibrit araba nedir? Avantajları ve dezanatajları nelerdir? İşte haberimiz!

Hibrit Nedir?

Hibrit kelimesi Türkçe’de “melez” anlamına gelir. Fransızca hybride veya İngilizce hybrid “melez” sözcüğünden alıntıdır. Günlük hayatımızda bu sözcüğü okulların hibrit sistemle devam etmesi, hibrit arabaların üretiminin yaygınlaşması ve hibrit enerji kaynaklarının artması gibi cümleler içerisinde görebiliriz.

Hibrit Araba Nedir?

Başta da bahsettiğimiz gibi hibrit aslında farklı yollarla aynı amaca hizmet eden şeydir. Bu yüzden hibrit arabalar da farklı enerji kaynakları (benzinli,dizel, elektrikli) kullanarak çalışır. Kısaca hibrit otomobiller, içten yanmalı bir motor ve elektrik motoruyla çalışır. Bu yüzden geleneksel otomobillere kıyasla daha fazla yakıt tasarrufu sağlayan daha çevre dostu araçlardır.”

Hibrit Araçları Tanıyalım. Merhabalar, bu yazıda hibrit araçların… | by Samet Dikmen | Rezonans | Medium

Hibrit Arabanın Avantajları Ve Dezavantajları Nedir?

Hibrit otomobillerin avantajları şunlardır:

1) Çevre dostu

Hibrit otomobillerde benzinli motor ve elektrik motorunun birlikte bulunması, fosil yakıtlara olan bağımlılığı ve karbondioksit (CO2) emisyonunu azaltır.

2) Finansal kolaylık

Hibrit arabaları daha ekonomik hale getirmek için birçok vergi indirimi ve teşvik mevcuttur.

3) Rejeneratif fren sistemi

Frene basma hareketinden gelen enerji yakalanır ve bataryayı şarj etmek için kullanılır. Bu sistem sayesinde, bataryayı düzenli olarak şarj etmek için harcanan süreyi ortadan kaldırarak zamandan tasarruf edebilirsiniz.

4) Daha yüksek ikinci el piyasa değeri

Artan popülerlikleri sayesinde hibritlerin ikinci el piyasa değerleri ortalamanın üzerindedir.

Hibrit Araba Nedir? | Donanim Arşivi

Hibrit otomobillerin dezavantajları şunlardır:

1) Daha yüksek maliyet

Hibrit arabalar sıradan benzinli arabalara kıyasla daha pahalıdır. Ayrıca kullandıkları teknoloji daha yüksek bakım masraflarına yol açar.

2) Daha az güç

Hibrit arabalarda kullanılan benzinli motor ve elektrik motoru kombinasyonunun gücü, fosil yakıtla çalışan birçok motora kıyasla daha düşüktür.

3) Daha düşük yol tutuşu

Hibrit araçların mekanizması normal arabalara kıyasla daha karmaşıktır. Üreticiler ekstra ağırlıktan kaçınmaya çalıştığı için hibrit arabalarda motor ve bataryalar daha küçüktür. Ayrıca süspansiyon ve gövdedeki destek de daha azdır.

4) Yüksek voltajlı bataryalar

Bir kaza halinde, yüksek gerilimin varlığı yolcuların elektrik çarpılması riskini artırır ve kurtarma ekiplerinin işini zorlaştırır.

Siz hibrit araç tercih eder misiniz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz