Telefonlar artık daha pahalı olacak! İşte sebebi!

0
478 Okunma

2020 yılında Ticaret Bakanlığı tarafından yürürlüğe giren, “gözetim uygulamasında” bugün itibari ile değişiklik oldu. Amacı yerli üreticiye zarar verecek ve tehdit yaratacak durumları ortadan kaldırmak olan uygulama, ithalat üzerinden hesaplanması gereken vergi kayıplarının önüne geçilmesi de hedeflenmektedir. Peki yeni gelen karar ne? Telefon fiyatları neden artacak? İşte cevabı!

Gözetim sınırı 200 dolardan 350 dolara yükseldi!

Ticaret bakanlığı akıllı telefonlar için yeni bir düzenleme yaptı. Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğe göre akıllı telefonların tanesinin gümrük maliyeti, 200 dolardan 350 dolara yükseltildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ, 30 gün sonra yani 28 Mart’tan itibaren yürürlüğe girecek. Bu durum yurt dışından akıllı telefon ithalatı yapanları ve yapacak olanları yakından ilgilendiriyor. Bununla birlikte artık kişilerin, birim fiyatı 350 doların altında kalan ürünlerin ithalatı için İthalat Genel Müdürlüğü’nden özel gözetim belgesi alınması gerekecek.

2023 gözetim uygulama sınırı

Resmi Gazete’de yayınlanan karar ve maddeleri şu şekilde:

  •  MADDE 1- 8/5/2020 tarihli ve 31121 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2020/6)’in 1 inci maddesinde yer alan tablo aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
  • MADDE 2– Bu Tebliğ yayımı tarihini takip eden 30 uncu gün yürürlüğe girer.
  • MADDE 3- Bu Tebliğ hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.

Telefon üretimine vergi avantajı

Normalde 201 dolara satılan bir telefonun vergisiz fiyatı 3.793 TL ediyordu. Bu fiyata vergiler de eklenince son fiyat 7.452 TL ediyordu.

Şimdi ise 350 dolara ithal edilmiş gibi vergilenen telefonun fiyatı ise 10.163 TL olmasını bekleniyor. Yani ne yazık ki yaklaşık telefon 2.500 TL zamlanmış oluyor.

Elbette ki ithalatçılar, Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan gözetim belgesine sahip olmaları halinde bu düzenlemeden etkilenmeyecekler. Fakat ülkemizde telefon fiyatlarına öyle ya da böyle büyük etki edeceği kesin. Siz neler düşünüyorsunuz?

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz