İkinci el telefon pazarına sertifika şartı geldi

0
326 Okunma

İkinci el telefon piyasasını kontrol altına alabilmek için geçtiğimiz günlerde bir düzenleme yapılmıştı. Türk Standartları Enstitüsü (TSE), ikinci el telefon alım satım işlemlerini güvenli hale getirebilmek için “İş Yerleri-Cep Telefonu Yenileme Merkezileri İçin Kurallar” standardını yayımladı.

İkinci el telefon satacak olanlar standarda başvurabilir

ikinci el telefon

Daha önce duyurusu yapılan yenileme merkezleri ikinci el pazarında çeşitli düzenlemeler getirmişti. Bu merkezlerde telefonların gerekli onarımları yaparak ilk kullanıcı ile illiyet bağını da koparıyor. 5 gün boyunca incelenen ve satılması uygun olan telefonlar için belgeler oluşturuluyordu. Pazarı güvenli hale getiren bu adımdan sonra yeni standartla ikinci el piyasası güvenli hale gelecek. İsteyen satıcılar yenileme merkezlerine standart için başvuruda bulunabilecek.

İkinci el telefon satın almak isteyenler için müjdeli haber

Bu kapsamda yenileme merkezi olmak isteyen işletmelerde cihaz sorumluluğunu üstlenerek garanti süresi belirleyebilecek. Bu süre “Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik” kapsamında olacak.

 TSE’den bu standardı alan işletmeler öncelikle cihazların kayıp, çalıntı veya klonlanmış olma durumlarını inceleyecek. Bu inceleme sonrasında IMES numarası belirlenen cihazların güvenilirliği kontrol edilecek. Ayrıca cihazın yenilenmesine engel olabilecek fonksiyon kayıpları kontrol edilecek. Her telefon için 5 gün süre belirlenecek ve bu süre içerisinde cihazın değeri belirlenecek. Cihaz içerisindeki tüm veriler yok edilerek tüm hukuki ve idari sorumluluktan yeni kullanıcı muaf olacak. Fakat yenilenen cihazlardaki elektronik kimlik bilgilerinde değişiklik yapılmayacak. Yenileme işlemi sırasında onarım ve parça değişikliği, verilerin tamamen yok edilmesi kabul edilecek. Ayrıca eğer cihazın ana kartı değiştirilirse bu durum Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığına bildirilecek. Tüm işlemleri tamamlanan cihazlar için ambalajlama, etiket ve garanti belgeleri düzenlenecek. Fatura ile birlikte merkezden çıkan telefonlar “yenilenmiş ürün” olarak satılabilecek.

TSE tarafından yayımlanan bu standartla artık ikinci el telefon alırken satıcı ve kullanıcı güvende olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz